Jaar cel voor illegale puppyhandel, ook twee dierenartsen veroordeeld

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Yoël D. (30) uit Brasschaat en zijn vriendin Joyce H. (24) uit Wuustwezel veroordeeld tot een jaar cel en 8.000 euro boete, omdat ze 157 puppy’s op illegale wijze verkocht hadden. Ze lieten uitschijnen dat de hondjes in België gekweekt werden, terwijl de meesten afkomstig waren uit het buitenland. Beide beklaagden kregen een levenslang verbod op het houden van huisdieren opgelegd. De 125.600 euro die ze met de verkoop verdiend hadden, werd verbeurd verklaard. Ook twee Kempense dierenartsen werden veroordeeld.

blg

Yoël D. en Joyce H. runden tussen juni 2017 en februari 2018 een hondenkennel en -kwekerij in Wuustwezel zonder over de nodige vergunningen te beschikken. Ze verkochten vooral Franse bulldogs en vroegen gemiddeld 800 euro voor een puppy. Bij een controle van Dierenwelzijn op 7 februari 2018 werden 68 honden aangetroffen, die over onvoldoende drinkwater beschikten.

Een groot aantal van de dieren stond niet geregistreerd. Achttien chipnummers waren wel geregistreerd in de Slowaakse databank en eentje in de Hongaarse. Hoewel ze daar dus gekweekt werden, beschikten ze over Belgische paspoorten die door dierenartsen Eric H. (60) uit Turnhout en Jantina B. (43) uit Arendonk waren uitgeschreven.

Blanco hondenpaspoorten

Bij de controle werden ook tien blanco hondenpaspoorten aangetroffen die al ondertekend werden door Eric H. Ook werd er een naald met identificatiechip gevonden. Eric H. verklaarde dat hij de paspoorten en de naald bij de beklaagden vergeten was.

De rechtbank vond dat de dierenartsen hun wettelijke verplichtingen niet waren nagekomen. Het chippen van honden is een medische handeling die door dierenartsen moet gebeuren. Toch had Eric H. reeds gechipte honden aanvaard voor identificatie, waardoor de werkelijke afkomst van de dieren verdoezeld werd.

Jantina B. had voor de beklaagden honderden honden geregistreerd. Zij was er naar eigen zeggen vanuit gegaan dat de dieren eerst door Eric H. regelmatig waren geïdentificeerd, wat dus niet het geval was. Ze registreerde de honden bovendien op basis van lijsten die de beklaagden haar gaven en had volgens de rechtbank de correctheid van die gegevens moeten nagaan. Eric H. en Jantina B. kregen ieder een boete van 4.000 euro met uitstel opgelegd.

De rechtbank vond dat alle beklaagden commerciële belangen hadden laten voorgaan op het welzijn van de puppy’s. De eigenaar van een ziek hondje kreeg 4.391 euro schadevergoeding toegekend, dierenrechtenorganisatie GAIA kreeg één euro.

MEER OVER Rechtbank Antwerpen

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio