© instagram, facebook, ss

Vliegtuigje dat opsteeg in België, gecrasht in Frankrijk: twee Oost-Vlaamse inzittenden overleden

Een vliegtuig met twee zitplaatsen van het type ULM, dat was opgestegen in België, is vrijdagochtend neergestort ten zuidoosten van Dieppe (Seine-Maritime). Daarbij zijn twee Oost-Vlamingen om het leven gekomen.

Een vliegtuig met twee inzittenden stortte rond 11 uur neer op een helling die grenst aan de D36. “De twee mensen zijn omgekomen”, klinkt het bij de politie van Seine-Maritime. “De identiteit van de slachtoffers en de redenen voor de crash zijn nog onbekend. Het gaat om een vliegtuig van het type Aveko VL-3 Evolution.”

De slachtoffers zijn twee Oost-Vlamingen. Het gaat om de 73-jarige Johan Janda uit Wichelen, een ervaren vlieginstructeur van een van de scholen op de luchthaven in Wevelgem, en de 33-jarige aspirant-pilote Sandina Broodcooren uit Geraardsbergen. Zij vlogen richting Zuid-Frankrijk, maar het is nog onduidelijk wie op het moment van de crash effectief aan het vliegen was.

Ouders stonden te wachten

Voor het vertrek had Broodcooren nog op sociale media gepost dat ze haar ouders zou bezoeken. “Effe dag zeggen bij de mama en papa”, schreef ze bij een foto van het vliegtuig.

Haar ouders zijn op vakantie in Zuid-Frankrijk en stonden daar op de luchthaven te wachten op hun dochter. “We waren op haar aan het wachten, maar ze is niet gekomen”, zegt mama Anja aan onze redactie. “We weten niet hoe dit ongeval kunnen gebeuren is.”

Oorzaak onduidelijk

De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. Lokale media verwijzen naar het pyrotechnische systeem voor de parachute, dat tijdens de crash niet is geactiveerd, maar dat werd nog niet bevestigd.

Het parket van Dieppe heeft een onderzoek geopend. Er wordt gewacht op de expertise van de ontmijningsdienst. Die zal ter plaatse gaan of met behulp van foto’s en video’s van de motor een diagnose stellen.

Nu in het nieuws