© RR

Stad zet 25 zwerfvuilzuigers in voor propere straten

De stad Antwerpen schaft 25 nieuwe zwerfvuilzuigers aan. Op termijn wil de stad honderd van deze toestellen hebben in de strijd tegen zwerfvuil.

svw

Straatvegers en vrijwilligers halen gemiddeld manueel 5.000 ton zwerfvuil per jaar op. Om het werk van de stadsmedewerkers lichter en efficiënter te maken gebruikte de stad al 15 Glutton afvalzuigers. Alleen zijn 5 daarvan aan vervanging toe. Daarom wordt geïnvesteerd in 25 nieuwe afvalzuigers. Zo zullen dan 35 afvalzuigers draaien om de Antwerpse straten schoon te maken.

Deze toestellen zijn volledig elektrisch en milieuvriendelijk. Een afvalzuiger is gemakkelijk wendbaar en zuigt papier, karton, sigarettenpeuken, drankblikjes, glazen, plastic of metalen flessen, hondenpoep, dorre bladeren en ander zwerfvuil op.

“Met de aankoop van deze 25 zwerfvuilzuigers zetten we verder in op een innovatieve en propere stad”, zegt Fons Duchateau (N-VA), schepen van Stads- en Buurtonderhoud. “Bovendien wordt het werk van onze veegdienst een pak efficiënter en gemakkelijker. Op termijn komen er 100 van deze machines in het stadsbeeld, ook in de districten.”

De schepen wijst de Antwerpenaars nogmaals op hun verantwoordelijkheid. “Het werk makkelijker maken voor onze mensen, is de stad properder maken. Het is zeer ontmoedigend als ik zie hoe mondmaskers en handschoenen vandaag overal rondslingeren in de stad. Dit is asociaal en onhygiënische. Hoe moeilijk kan dat zijn om die in een papiermand te gooien of thuis weg te werpen. Onbegrijpelijk.”

MEER OVER Fons Duchateau

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio