De Zuid-Afrikaanse rangers dragen hun Belgische pakken ondertussen al om branden in het reservaat te bestrijden

De Zuid-Afrikaanse rangers dragen hun Belgische pakken ondertussen al om branden in het reservaat te bestrijden © rr

Belgische brandweerpakken voor Zuid-Afrikaanse rangers in natuurreservaat

De Hemiksemse brandweerman Bart Brits heeft enkele brandweerpakken overhandigd aan een onderzoekscentrum voor leeuwen in Zuid-Afrika. Het centrum is gelegen in een groot natuurdomein, waar ook regelmatig brandjes ontstaan door de droogte. Met de pakken zijn de rangers, die de branden blussen, beter beschermd dan in hun gewone kledij.

Theo Derkinderen

Bart Brits doet al enkele jaren aan vrijwilligerswerk in het Ukutula Lodge en Lion Center in het Zuid-Afrikaanse dorpje Brits. “Dat het dorpje dezelfde naam draagt als mijn familienaam, is toevallig”, lacht Bart. “Maar mijn vriendin en ik vinden het fantastisch om tijdens onze vakantie leeuwen te voederen of zelfs welpjes met de papfles eten te geven. Het onderzoekscentrum werkt nauw samen met de universiteit van Pretoria en doet onder meer onderzoek naar de voortplanting van leeuwen, cheetahs en andere katachtigen.”

© rr

© rr

Tijdens de wintermaanden wordt het 260 hectare grote reservaat ook vaak getroffen door natuurbranden. “Het is daar dan enorm droog. De brandweer is vaak een half uur tot een uur onderweg vooraleer ze ter plaatse zijn. Daarom worden branden er bestreden door de rangers van het reservaat. Branden blussen ze in hun gewone werkkledij. Omdat zo’n kledij eigenlijk weinig bescherming biedt, heb ik aan brandweerzone Rivierenland gevraagd of ze enkele pakken konden schenken. Op de pakken en bijhorende helmen hebben we de namen van de rangers aangebracht. In de toekomst hoop ik ook ademluchttoestellen te kunnen schenken aan de rangers.”

© rr

De leeuwen zitten in afgesloten domeinen in het reservaat, maar er lopen ook giraffen, zebra’s en antilopen rond. “Nu, met de coronacrisis, is elke euro welkom voor de mensen van het onderzoekscentrum. En uiteraard kan je het reservaat ook gaan bezoeken, van zo gauw reizen weer mag.”

Wie het onderzoekscentrum wil steunen kan een mailtje sturen naar brits.bart@gmail.com. Alle informatie is terug te vinden op www.ukutulaagency.com

MEER OVER Hulpdiensten

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio