© AFP

Beroemde Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (55) overleden

De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón is vrijdag in Los Angeles overleden op 55-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn uitgever aan de Spaanse krant El País. De auteur, die bekendstaat als de meest gelezen Spaanse schrijver sinds Cervantes, leed aan darmkanker.

Carlos Ruiz Zafón was een van de meest succesvolle Spaanse schrijvers van de afgelopen jaren. Hij brak in 2001 door met zijn roman ‘La sombra del viento’ (De schaduw van de wind). Wereldwijd gingen er meer dan vijftien miljoen exemplaren over de toonbank en het boek won talrijke internationale prijzen. Het werd vertaald in het Nederlands in 2004.

‘De schaduw van de wind’ was het eerste boek in het vierluik ‘Het kerkhof der vergeten boeken’. De boekenserie speelt zich af in het Spaanse Barcelona, in verschillende perioden in de twintigste eeuw. ‘Het kerkhof der vergeten boeken’ is een mystieke labyrintachtige bibliotheek die vreemde boeken herbergt.

Het tweede boek , ‘Het spel van de engel’, een prequel op ‘De schaduw van de wind’, verscheen op 28 mei 2009. In 2011 kwam ‘El prisionero del cielo’ (De gevangene van de hemel) uit, de derde roman die zich afspeelt in de wereld van ‘De schaduw van de wind’. Het vierde deel, ‘El laberinto de los espíritus’ (Het labyrint der geesten), werd gepubliceerd begin 2017.

“Trieste dag”

Het werk van Ruiz Zafón is in meer dan 40 landen en meer dan 30 verschillende talen verschenen. Hij schreef ook een reeks jeugdboeken, die eveneens prijzen wonnen.

De auteur, die ook werkte als scriptschrijver, werd in 2018 ziek. Hij vocht twee jaar lang tegen darmkanker. Zafón stierf thuis in los Angeles, waar hij al woonde sinds 1994. “Vandaag is een heel trieste dag voor iedereen bij Planeta die hem kende, met hem de afgelopen 20 jaar heeft samengewerkt en met hem een vriendschap heeft gesloten die veel verder gaat dan professioneel”, aldus zijn uitgever Planeta. “Door zijn boeken zal hij onder ons allemaal voortleven.”

Nu in het nieuws