Havenarbeider riskeert zes jaar cel voor invoer van 550 kilo cocaïne

Foto: BELGA

Havenarbeider riskeert zes jaar cel voor invoer van 550 kilo cocaïne

Print
Antwerpen / Ranst -

Het openbaar ministerie heeft donderdag zes jaar cel en 24.000 euro boete geëist tegen een ex-havenarbeider die geholpen zou hebben bij de invoer van 550 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. De 33-jarige man uit Ranst werkte als straddle-chauffeur en had de container met de partij cocaïne op een andere plek gezet. De beklaagde zegt dat hij gewoon zijn job deed en vraagt de vrijspraak.

De bewuste container, die afkomstig was uit Ecuador, werd op 14 december 2018 gelost in de haven van Antwerpen. De douane had hem op basis van Franse informatie gemarkeerd voor controle, maar hij stond niet waar hij moest staan.

Op camerabeelden was te zien hoe de container door een straddle carrier naar een andere plek was gebracht, onttrokken aan het zicht. De douane trof tussen de lading cacaobonen twaalf sporttassen aan met 468 pakketten cocaïne, goed voor een totaal van 550 kilo.

Opdracht via radio

Er werd nazicht gedaan naar de bewegingen van de straddle carrier en de chauffeur bleek een niet-geregistreerd manoeuvre te hebben gedaan. Hij verklaarde dat de opdracht via de radio was binnen gekomen in plaats van via het systeem en dat de beweging daarom niet geregistreerd werd.

Volgens het openbaar ministerie gebeurt het echter heel zelden dat er opdrachten via de radio worden gegeven. “Maar dat neemt niet weg dat het toch gebeurt”, stelde zijn advocaat. “Zijn verklaring had bij de planner kunnen nagetrokken worden, maar dat heeft men niet gedaan. Misschien werd de planner wel benaderd door een drugsbende en dreigt mijn cliënt daar nu voor op te draaien.”

Hij pleitte de vrijspraak bij gebrek aan bewijs. Het telefonieonderzoek had geen verdachte contacten opgeleverd en bij de huiszoeking werden geen dure aankopen teruggevonden die erop zouden kunnen wijzen dat hij betaald werd om de container te verplaatsen. De beklaagde is door zijn arrestatie zijn job in de haven kwijt geraakt.

Vonnis op 26 juni.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio