Verzorgers Zoo houden actie en eisen overleg: “We sluiten een staking niet uit”

Het personeel van de Zoo van Antwerpen heeft donderdagmiddag actie gevoerd op het Koningin Astridplein na een onderlinge vergadering. Het eist sociaal overleg van de directie over de 24 dreigende ontslagen in de Zoo en Planckendael. Een staking kan volgen.

Tientallen personeelsleden van Zoo Antwerpen – dierenverzorgers, maar ook bedienden en kaderleden – hebben tijdens een personeelsvergadering beslist om een signaal te sturen. Ze wandelden gezamenlijk naar buiten met een rouwband om, gingen voor de ingang van de dierentuin staan en scandeerden dat ze sociaal overleg eisen.

Ook in Planckendael werd een personeelsvergadering gehouden en toonde het personeel zich strijdvaardig. In de twee dierentuinen, die allebei onder de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA) vallen, zijn door de coronacrisis 24 banen bedreigd. Het protest was gericht tegen de weigering van de directie om daarover te overleggen.

“Nadenken over andere oplossingen”

“We voelen geen enkele bereidheid tot overleg. De directie stelt dat de ontslagen sowieso zullen vallen”, zegt Steve Rosseel van ACV. “De komende maanden zouden er bovendien bijkomende maatregelen worden genomen. Wij vragen om samen na te denken over andere oplossingen. We hebben bijvoorbeeld het gevoel dat de overheidsmaatregelen rond onder meer technische werkloosheid niet ten volle worden benut.”

“Maandag is een cruciale dag, dan wordt een ondernemingsraad gehouden”, zegt Ine Hermans van ACV. “Als het een nee blijft van de directie tegen sociaal overleg, dan is de kans een pak groter dat we meer acties ondernemen.”

Een staking is een optie. “We voelen aan bij het personeel dat die mogelijkheid er is.”

De directie van de Zoo blijft voorlopig op de vlakte. “We hebben het standpunt van de directie vrijdag al bekendgemaakt”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Er zijn verschillende ondernemingsraden gepland en de eerste is maandag.”

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio