© REUTERS

Match op leven en dood in Europese kwalificaties voor Belgische ploegen én vanaf kwartfinales Champions League

De Belgische clubs die volgend seizoen actief zullen zijn in de voorrondes van de Champions League en Europa League, zullen hun kwalificatie voor de groepsfase of voor een volgende kwalificatieronde moeten afdwingen in één enkele wedstrijd. Uitzondering op de regel zijn de play-offs in de Champions League. De groepsfases in Champions League en Europa League zouden in de derde week van oktober moeten kunnen starten.

Vincent Van Genechten

AA Gent (derde voorronde Champions League), Antwerp of Charleroi (derde voorronde Europa League, afhankelijk van het resultaat van de Great Old in de bekerfinale) en Standard (tweede voorronde Europa League) zijn de Belgische clubs die volgend seizoen kwalificaties moeten spelen voor de groepsfases van de Europese competities.

Speeldata voorrondes:

Champions League:

Voorronde met kleinere voetballanden: 8 en 11 augustus

Eerste kwalificatieronde: 18 en 19 augustus

Tweede kwalificatieronde: 25 en 26 augustus

Derde kwalificatieronde: 15 en 16 september

Play-offs: 22-23 september en 29-30 september

Europa League:

Voorronde met kleinere voetballanden: 20 augustus

Eerste kwalificatieronde: 27 augustus

Tweede kwalificatieronde: 17 september

Derde kwalificatieronde: 24 september

Play-offs: 1 oktober

Ook in Champions League

In de Champions League zullen de acht kwartfinalisten vanaf 12 augustus in een eindronde in Lissabon onderling mogen uitvechten wie het kampioenenbal anno 2019-2020 wint. De finale wordt dit seizoen op 23 augustus gespeeld. De Portugese hoofdstad neemt de organisatie over van Istanboel, dat de finale van de Champions League in het seizoen 2020-2021 zal mogen organiseren. Alle oorspronkelijke finalesteden in zowel de Champions League als de Europa League schuiven met een jaar op.

Vier teams in de Champions League zijn al gekwalificeerd voor de kwartfinales. Dat zijn PSG, RB Leipzig, Atalanta Bergamo en Atlético Madrid. In de overige vier achtste finales (Juventus-Lyon, Manchester City-Real Madrid, Bayern München-Chelsea en Barcelona-Napoli) moet de terugwedstrijd nog afgewerkt worden. Het is nog onduidelijk of de resterende achtste finales ook al in Lissabon worden afgewerkt. Bij de eindronde in Lissabon worden de kwartfinales (12-15 augustus) en halve finales (18-19 augustus) in één wedstrijd gespeeld.

© EPA-EFE

Alle wedstrijden van het lopende seizoen zullen tijdens de zomer zonder nieuwe spelers afgewerkt moeten worden. De huidige spelerskernen blijven gelden. Clubs mogen wel drie nieuwe spelers toevoegen aan hun Europese selectie, maar dit mogen geen nieuwe aankopen zijn. Zoals gebruikelijk in het postcoronatijdperk zijn bij elke wedstrijd wel vijf wissels toegestaan.

Halverwege volgende maand zal de UEFA beslissen of de eindtoernooien met of zonder toeschouwers zullen doorgaan. Alles hangt uiteraard af van de gezondheidstoestand.

Zelfde voor Europa League

Voor de Europa League bedacht de UEFA een gelijkaardig format. Een eindtoernooi met acht teams zal afgewerkt worden in Duitsland, in de stadions van FC Keulen, Fortuna Düsseldorf, Schalke 04 en Duisburg. Oorspronkelijk zou de finale in het Poolse Gdansk plaatsvinden.

In de Europa League werden nog slechts zes van de acht heenduels van de achtste finales afgewerkt. Sevilla-AS Roma en Inter-Getafe, de achtste finales van de Europa League die nog niet gespeeld zijn, maken ook deel uit van het minitoernooi.

De opener van het seizoen 2020-2021 moet de Europese Supercup worden, op 24 september in Boedapest.

De UEFA bracht ook duidelijkheid over het vervolg van de Champions League bij de vrouwen. De kwartfinales, halve finales en finale zullen gespeeld worden in Baskenland, in het San Mames Stadium in Bilbao en het Anoeta Stadium in Sociedad. De wedstrijden zullen doorgaan tussen 21 en 30 augustus. Sociedad is gastheer voor de finale.

Alle speelsteden voor EK volgend jaar blijven behouden

De twaalf oorspronkelijke speelsteden voor het EK voetbal van 2020 zullen ook volgend jaar behouden blijven. Dat maakte de UEFA woensdag bekend op een online persconferentie na een vergadering van het Uitvoerend Comité. Het wedstrijdschema van het EK zal intact blijven.

Het EK zal dus zoals voorzien in twaalf verschillende landen gespeeld worden. Daar was twijfel over ontstaan de voorbije maanden. Onder meer rond de kandidaturen van speelsteden Kopenhagen, München en Bilbao werden twijfels geplaatst.

De Rode Duivels werden vorig najaar al ingedeeld in groep B op het EK met verder ook Rusland, Denemarken en Finland. België werkt zijn groepswedstrijden tegen Rusland en Finland af in Sint-Petersburg. Het duel tegen Denemarken wordt in Kopenhagen gespeeld.

MEER OVER RAFC - Royal Antwerp FC

Meer voetbalnieuws