Onweer boven Antwerpen: “Pompen draaien op volle toeren in Kennedytunnel”, ook hevige regenval in rest van provincie

In Antwerpen begon het woensdag rond 16.10 uur hevig beginnen te regenen. De felle regen- en onweersbuien leidden op heel wat plaatsen tot wateroverlast. Overal in het land gold woensdagmiddag code oranje. Door de hevige regenval was er sprake van de zwaarste avondspits sinds het begin van de coronacrisis.

In de Kennedytunnel had de hevige regenval grote gevolgen. “De regenval speelt het verkeer parten in volle Antwerpse avondspits”, zei Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. “Vooral de Kennedytunnel springt in het oog. De gutsende regen is er werkelijk binnengestroomd. Twee van de drie rijstroken zijn er afgesloten in beide richtingen, en richting Nederland is het ook op de derde rijstrook eigenlijk bijzonder problematisch.”

De Antwerpse brandweer kwam ter plaatse om het water weg te pompen. De riolering aan de tunnel zat echter overvol, waardoor er ook slijk op het wegdek terecht was gekomen. “De pompen draaien daar op volle toeren, maar de file zal nog wel even aanhouden”, vertelde woordvoerster Marie De Clercq. “We zijn met alle ploegen druk in de weer en monitoren de situatie voor de komende uren.”

Het Verkeerscentrum raadde weggebruikers ook aan erg voorzichtig te zijn op de weg. “Er is sprake van watergladheid”, zei Bruyninckx. “Op de dynamische signalisatie op de Antwerpse Ring en E313 geven we nu een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur aan.”

Lees verder onder de video

© BFM

Straten blank

Ook op andere plaatsen in Antwerpen stonden straten in geen tijd blank. Zo zorgde de regenval ook voor problemen in de Bolivartunnel onder het Justitiepaleis. Hetzelfde beeld onder het station van Berchem. Op plaatsen zoals de Vogelzanglaan (foto onder)en de Gerrard Le Grellelaan was de straat tot een heuse waterpartij herschapen.

© Jan VdP

De brandweer kreeg voor 18 uur een kleine 100 oproepen binnen. “Dat gaat dan vooral over wateroverlast in straten, maar er zijn ook wat interventies bij mensen thuis”, aldus Marie De Clercq nog. “De interventies zijn gespreid over het hele beschermgebied maar er is vooral een concentratie van meldingen boven centrum Antwerpen en Berchem.” Wie schade heeft opgelopen, wordt gevraagd die door te geven via het e-loket om zo noodnummer 112 te ontlasten.

“Onze eerste focus lag vooral op het openbaar domein, zoals straten en dergelijke, en op de meest dringende en bedreigende situaties. Ondertussen pompen we ook heel wat ondergelopen kelders leeg samen met drie ploegen van de Stad Antwerpen”, vulde Jasmien O van Brandweer Zone Antwerpen aan. “Die interventies zullen wellicht nog de rest van de avond in beslag nemen. We hopen op het begrip en geduld van de mensen hiervoor. Uiteraard monitoren we de komende uren ook de situatie verder en staan we paraat voor een eventuele volgende hevige regenvlaag.”

Het Colruytfiliaal Antwerpen-Zuid in de Jonghelinckstraat moest de deuren sluiten door het binnenkomende water. “Het is de eerste keer ooit dat we daar last hadden van water”, zei PR-manager van Colruyt Hanne Poppe. “Op verschillende plaatsen in de winkel stroomde de regen binnen en het stroomde de rayons in. We moesten de winkel sluiten en aankomende klanten vragen om naar een andere winkel te gaan. Onze technische dienst is ter plaatse gekomen en is op dit moment aan het opruimen. De schade valt op het eerste gezicht mee.”

Wateroverlast

Op verschillende plaatsen in de streek van Lier en Berlaar hadden de regenbuien voor wateroverlast gezorgd. Onder meer aan Melkouwen (foto onder) stond de rijbaan blank en spatte het water hoog toen er auto’s door reden. In Lier zelf kwamen de Mallekotstraat, Lispersteenweg en Ernest Claeslaan deels onder water te staan. In Mortsel stonden de Edegemsestraat en Drabstraat blank. Net als de Lintsesteenweg in Hove.

© Joren De Weerdt

Op sommige plaatsen trok het water vanzelf weer weg. Aan de Grote Markt in Lier liep er water in de kelder van een café en ook aan de spoed van het Heilig Hartziekenhuis was er wateroverlast. In de Antwerpsestraat was er een melding van wateroverlast in een magazijn van een winkel. Brandweerpost Lier kreeg op enkele minuten tijd een tiental oproepen te verwerken en is nu volop in de weer om de oproepen af te werken.

In Kalmthout stond de Brasschaatsesteenweg een tijdlang onder water. De lokale politie Grens meldde dat het stuk tussen het kruispunt van Achterbroek en de Foxemaatstraat was afgesloten. Intussen is het water weggetrokken en is de rijweg er terug vrij. De omleiding is opgeheven.

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© RR

© RR

Nu in het nieuws