© AP

© REUTERS

1 / 2

Topsprinter Christian Coleman riskeert nu toch schorsing na nieuwe inbreuk tegen dopingregels

De Amerikaanse sprintwereldkampioen Christian Coleman, vorig jaar op het WK in Doha goed voor goud op de 100 meter, heeft via Twitter gemeld dat hij in december een antidopingcontrole gemist heeft. Dat kan hem een schorsing opleveren.

Michiel Verheirstraeten

De 24-jarige Coleman liet in een lange verklaring op Twitter weten dat hij rekening moet houden met een schorsing door dopingwaakhond Athletics Integrity Unit (AIU), na het missen van een dopingstest op 9 december vorig jaar.

Coleman lag in de aanloop naar het WK van vorig jaar ook al onder vuur omdat hij volgens het antidopingbureau drie dopingcontroles binnen een jaar had gemist. Het Amerikaanse antidopingbureau USADA trok de dopingzaak tegen de sprinter toen enkele weken voor de WK in. Coleman pakte vervolgens in Doha goud in een tijd van 9,76 seconden.

“Ik wil jullie even op de hoogte brengen van een zaak waar ik momenteel mee te maken heb”, begon Coleman op Twitter. “Enkele dagen geleden kwam de AIU tot een besluit waar ik al maanden beroep tegen aanteken, dat ik op 9 december 2019 een test heb gemist. En nu kan dit erin resulteren dat ik word geschorst vanwege eerdere fouten met de whereabouts die vanaf dit moment gezien meer dan een jaar geleden gebeurden.”

Een combinatie van drie gemiste tests of fouten in de whereabouts binnen twaalf maanden kan leiden tot een schorsing. De eerdere overtredingen van de whereabouts van Coleman waren op 6 juni 2018, 16 januari 2019 en 26 april 2019.

Coleman houdt in zijn verklaring vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan en alleen maar even weg was om kerstinkopen te doen. “Ik heb de rekeningen en bankafschriften”, schrijft hij. “Ik hoorde pas een dag later van de dopingtest toen ik te horen kreeg dat ik een test had gemist.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer sportnieuws