© ISOPIX

Diane von Fürstenberg moet al haar winkels in de VS sluiten, op eentje na

Het ging al een tijdje slecht met Diane von Fürstenberg, maar de coronacrisis treft het modelabel extra hard. In de Verenigde Staten werd ruim 75 procent van het personeel ontslagen en moeten zeventien van de achttien winkels sluiten. Voor de boetieks in ons land verandert er voorlopig niets.

Diane von Fürstenberg moet driekwart van haar personeel laten gaan. Heel wat medewerkers werden in mei al ontslaan en nu zijn bijna ook alle leidinggevenden, onder wie CEO Sandra Campos, de laan uitgestuurd. Bovendien blijft enkel de flagship store in New York open, alle andere zeventien winkels op Amerikaanse bodem zullen de deuren sluiten. Het merk wil zich voortaan meer op online verkoop en de groothandel in China concentreren, meldt modevakblad Business of Fashion.

Het label heeft in ons land twee winkels, in Knokke en Brussel. Een derde filiaal in Antwerpen ging in november 2019 dicht. Toen werd het aantal shops wereldwijd al teruggebracht van 32 naar 18. Een teken aan de wand dat Diane von Fürstenberg het al moeilijk had voor de coronacrisis. Een teruglopende verkoop zou aan de basis van het probleem gelegen hebben.

Geen impact

De ingrepen bij Diane von Fürstenberg situeren zich op de Amerikaanse markt en hebben momenteel geen impact op de boetieks in Europa en Azië, die gewoon openblijven, zo bevestigt persverantwoordelijke Marie-Christine De Meulder. “De collecties voor komende seizoenen zijn al aangekocht.” Op het hoofdbureau van het merk klinkt het als volgt: “We bevinden ons in een periode van transitie en wensen dus voorlopig geen commentaar te geven. De winkels in België blijven wel open.”

Von Fürstenberg heeft altijd een goede band gehad met België en woonde de eerste dertien jaar van haar leven in Brussel. Via omzwervingen langs Zwitserland en Engeland en een huwelijk met de Duitse prins Egon van Fürstenberg kwam ze uiteindelijk in de VS terecht waar ze in 1972 haar label oprichtte. In 1974 ontwierp ze de wikkeljurk, een creatie die haar wereldwijde faam opleverde. In 2018 werd de ondertussen 73-jarige ontwerpster benoemd tot ereburger van Brussel.

NIET TE MISSEN