© REUTERS

Noord-Korea dreigt gedemilitariseerde zone binnen te trekken en blaast verbindingsbureau op

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen weer serieus op. Volgens Zuid-Korea heeft Noord-Korea dinsdag een interkoreaans verbindingsbureau in grensstad Kaesong opgeblazen. Eerder had het Noord-Koreaanse leger ook al aangekondigd “klaar te zijn” om de gedemilitariseerde zone te betreden. Aanleiding van het conflict: boodschappen in ballonnen.

mtm

De explosie deed zich dinsdagnamiddag iets voor 15 uur (plaatselijke tijd) voor in Kaesong (op het grondgebied van Noord-Korea), aldus een woordvoerster van het ministerie van Eenmaking in Seoel. Verdere details zijn voorlopig niet bekend. Het verbindingsbureau werd in 2018 geopend om de communicatie tussen de twee Korea’s te helpen. Door de coronacrisis stond het gebouw al even leeg.

Het bureau werd in september 2018 geopend in het Noord-Koreaanse grensdorp Kaesong. Het maakte deel uit van de toenadering tussen de twee Korea’s. Bedoeling was om de communicatie tussen de twee landen beter te laten verlopen.

Eerder had het Noord-Koreaanse leger ook al gewaarschuwd dat het klaar is om de gedemilitariseerde zone, de neutrale bufferzone tussen Noord- en Zuid-Korea, te betreden “en de frontlinie in een fort te veranderen”.

Sinds de Koreaanse Oorlog in de jaren 50 van vorige eeuw zijn Noord- en Zuid-Korea gescheiden door een gedemilitariseerde zone, een zeer streng bewaakte, 4 kilometer brede en 250 kilometer lange buffer vol landmijnen. De zone werd ingesteld om de vrede tussen beide landen (er is een staakt-het-vuren, maar officieel is de oorlog nog altijd aan de gang) te bewaren. Nu lijkt Noord-Korea het staakt-het-vuren dus te schenden.

© AFP

Opmerkelijk: het bevel voor het actieplan werd niet uitgevaardigd door dictator Kim Jong-un, maar door zijn zus Kim Yo-jong. Zij waarschuwde afgelopen weekend al dat het leger “de nodige voorbereidingen” zou treffen als de propaganda niet zou stoppen.

© REUTERS

Ballonnen en flessen

Concreet gaat het om boodschappen van overlopers, flyers met kritiek op het regime van Pyongyang, die vanuit Zuid-Korea ofwel via ballonnen richting noorden worden gevlogen ofwel via flessen in het water worden gelaten.

“Ik voel dat het hoog tijd is om te breken met de Zuid-Koreaanse autoriteiten”, aldus Kim Yo-jong, die een hooggeplaatste functie binnen de Noord-Koreaanse hiërarchie heeft. “Afval hoort thuis in de vuilnisbak. We moeten hier actie tegen ondernemen.”

Het ministerie van Defensie van Zuid-Korea heeft dinsdag gereageerd op de bedreigingen door te zeggen dat het samenwerkt met de Verenigde Staten en de militaire bewegingen in het noorden “nauwlettend” in de gaten houdt. Er waren al gesprekken met de twee groepen overlopers die verantwoordelijk zijn voor de boodschappen, maar die hebben al verklaard hun campagne te willen voortzetten.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio