© BELGA

Stomdronken man overlijdt in auto, feestende neef veroordeeld voor schuldig verzuim

De rechtbank heeft Fatih E. (36) uit Antwerpen veroordeeld tot zes maanden cel voor schuldig verzuim. Hij had zijn stomdronken neef in zijn auto gelegd en was verder oudjaar gaan vieren. De 24-jarige man overleed aan een zware alcoholintoxicatie.

Het slachtoffer M.E. werd op 1 januari 2018 rond 13 uur binnengebracht in het Middelheimziekenhuis door zijn neef Fatih E. en een vriend. Voor de twintiger kon toen geen hulp meer baten: zijn lichaam vertoonde al lijkstijfheid.

Het slachtoffer was er de avond voordien stevig ingevlogen in café Blue Heaven op het Falconplein in Antwerpen. Rond 6 uur ‘s morgens kon hij nog nauwelijks op zijn benen staan. Hij zou volgens de dienster meer dan tien whisky-cola’s achterover hebben geslagen.

Een vriend van het slachtoffer had Fatih E. ter plaatse geroepen en had voorgesteld om een ziekenwagen te bellen. De beklaagde besloot dat zijn neef maar zijn roes in de auto moest uitslapen. Ze waren daarna verder oudjaar gaan vieren in het café.

De beklaagde was rond 8 uur vertrokken, mét het slachtoffer nog altijd op de achterbank. Andere klanten wezen hem erop dat het echt niet goed ging met zijn neef, maar Fatih E. had niet ingegrepen. Toen de vriend hem om 12 uur belde om te informeren naar de toestand van het slachtoffer, vertelde de beklaagde doodleuk dat die nog altijd in zijn wagen lag. Voor de twintiger was het toen al te laat.

De beklaagde verklaarde aanvankelijk aan de politie dat zijn neef nog praatte, toen hij hem in de auto had achtergelaten. Hij had tegen hem gezegd dat hij misselijk was en in de wagen wilde blijven. In een latere verklaring kwam Fatih E. daarop terug: zijn neef had alleen maar gekreund. Volgens de vriendin van de beklaagde had het slachtoffer niet meer gereageerd en had Fatih E. gewoon een jas over hem gelegd en de auto afgesloten.

De rechtbank vond het schuldig verzuim bewezen. “Beklaagde heeft zich tussen 6 uur en 12.30 uur niet bekommerd over het slachtoffer, hoewel hij wist dat zijn toestand zorgwekkend was. Dat mogelijk andere klanten ook hulp hadden kunnen inroepen doet geen afbreuk aan het strafbare gedrag van beklaagde.”

Fatih E. werd veroordeeld tot zes maanden cel wegens schuldig verzuim, hij werd wel vrijgesproken van onopzettelijke doodslag. Hij moet de ouders van het slachtoffer 3.000 euro schadevergoeding betalen.

(belga, sare)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio