© BELGA

Geen Muur in de Ronde van Vlaanderen dit jaar: Flanders Classics wijzigt parcoursen van Vlaamse klassiekers

Met De Brabantse Pijl (7/10), Gent-Wevelgem in Flanders Fields (11/10), de Scheldeprijs (14/10) en de Ronde van Vlaanderen (18/10) staan er nog vier klassiekers van Flanders Classics op de herziene wielerkalender. De organisatie heeft echter besloten om de parcoursen wat te wijzigen in vergelijking met wat was voorzien in het voorjaar en de wedstrijden in te korten met het oog op de drukke najaarskalender die de teams te wachten staat. Zo valt de Muur van Geraardsbergen weg uit de herziene omloop van de Ronde.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Eindelijk: UCI maakt definitieve kalender voor het resterende wielerjaar bekend

“De korte opeenvolging van de wedstrijden op de nieuw voorgestelde kalender vraagt heel wat organisatie van de ploegen”, klinkt het in een persbericht. “Om teams en renners de mogelijkheid te geven voldoende rust in te bouwen tussen wedstrijden die elkaar in oktober in sneltempo opvolgen, heeft Flanders Classics in overleg met verschillende teams besloten de afstand van z’n wedstrijden licht in te korten. Voor zowel De Brabantse Pijl, Gent-Wevelgem, de Scheldeprijs als de Ronde van Vlaanderen gaat het om een beperkte inkorting van de totale wedstrijdafstand, waarbij de klassieke sleutelpunten in de finales bewaard blijven.”

Ronde van Vlaanderen

241 km Elite Mannen en 135 km Elite Vrouwen

Vlaanderens Mooiste sluit de reeks in het najaar af met een ongewijzigde finale. Het duo Oude Kwaremont en Paterberg zal bij zowel Elite Mannen, met start in Antwerpen, als Elite Vrouwen, met start in Oudenaarde, ook in oktober de sleutelrol krijgen. Het schrappen van wedstrijdkilometers gebeurt na de eerste beklimming van de Oude Kwaremont. Door de wijziging zullen Tenbosse en de Muur van Geraardsbergen in oktober niet op het menu staan en komt de Valkenberg in het parcours.

Vanaf de tweede beklimming van de Oude Kwaremont duiken de mannen de gekende laatste 50 km in met de beklimming van de Koppenberg, gevolgd door de kasseien van de Mariaborrestraat, Steenbeekdries en Taaienberg. Na de passage op de Kruisberg/Hotond in Ronse volgt de beslissende beklimming van het duo Oude Kwaremont en Paterberg.

Ook de vrouwen pikken vanaf de Taaienberg, die in 2019 aan hun parcours werd toegevoegd, in op identiek dezelfde finale als de mannen. Na de laatste beklimming van de Paterberg wachten nog 13 km tot de finish in Oudenaarde.

“Bijzonder spijtig”

“Ik val uit de lucht”, reageert Guido De Padt (Open VLD), burgemeester van Geraardsbergen. “Natuurlijk vind ik dit bijzonder spijtig. De Muur blijft een icoon in de wielersport. In het monopolyspel rond wielrennen werd een bevraging gedaan naar welke helling de duurste in het spel moest worden. Daar is de Muur ondanks veel concurrentie als eerste uitgekomen. Flanders Classics lijkt die unieke positie van de Muur ook te erkennen, want ze maken vaak gebruik van beelden van de klim in de promotie van hun wedstrijden.”

© Photo News

Brabantse Pijl

184 km Elite Mannen en 122 km Elite Vrouwen

Net als de start in Leuven zal ook de finale in Overijse met beklimmingen van Hagaard, Hertstraat, Holstheide en Schavei behouden blijven. Zoals eerder gecommuniceerd zal de Moskesstraat de plaats innemen van de Ijskelderlaan, zowel voor Elite Mannen als Elite Vrouwen.

Wel is er voor de Elite Mannen een wijziging in en rond Beersel. Ze zullen er deze editie 1 lokale ronde, inclusief beklimming van de Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat, rijden. In totaal wachten hen 26 hellingen.

Voor de vrouwen wijzigt er niets aan het eerder voorgestelde parcours. Zij mogen zich opmaken voor een uitdagende editie met maar liefst 20 beklimmingen, start in Lennik en finish in Overijse.

© Photo News

Gent-Wevelgem in Flanders Fields (11/10)

238 km Elite Mannen en 142 km Elite Vrouwen

Zoals voorzien gaan zowel Elite Mannen als Elite vrouwen ook op 11 oktober voor het eerst in de geschiedenis van deze klassieker van start in Ieper. Wel wordt voor het parcours van de mannen de passage over Frans grondgebied volledig geschrapt. Daardoor verdwijnen er ook enkele hellingen, zoals Catsberg, Zwarte Berg en Vert Mont, en dus een pak hoogtemeters uit het parcours.

Om de wedstrijd toch van de nodige schifting te voorzien, wordt daarom een extra en dus derde passage op de Kemmelberg in het parcours opgenomen. Ook de Plugstreets en de Moeren blijven onderdeel van het wedstrijdverhaal.

Het parcours van de Elite Vrouwen blijft grotendeels ongewijzigd. De Scherpenberg en Vidaigneberg worden de eerste twee beklimmingen onderweg, met de Kemmelberg als slothelling waarna er nog 35 km resten tot de finish op de Vanackerestraat in Wevelgem.

© BELGA

Scheldeprijs

183 km Elite Mannen

De Scheldeprijs trekt zoals voorzien over de grens naar Nederland en gaat van start in Terneuzen. Wat wel verandert is de passage door Zeeland, die voor deze editie licht gewijzigd wordt. Vervolgens zet het peloton koers richting Schoten voor de klassieke finale met 3 lokale rondes. Aan het einde van de derde plaatselijke lus wacht de finish op de Churchilllaan.

MEER OVER Ronde van Vlaanderen

Meer sportnieuws