Tot 24 banen bedreigd in Zoo Antwerpen en dierenpark Planckendael

In de Zoo van Antwerpen en dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen) zijn tot 24 banen bedreigd door het coronavirus. Dat maakte het dierenpark vrijdag bekend. “Over hoeveel ontslagen per park het gaat, is moeilijk te zeggen”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Het gaat zowel om dierenverzorgers als om ondersteunende functies.”

De coronacrisis zorgt in Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael de komende weken voor een mogelijk verlies van 24 banen om economische redenen, verspreid over beide parken. “Sinds de tijdelijke sluiting van de parken ten gevolge van de coronacrisis, incasseerden we een omzetverlies van 100.000 euro per dag per park. Om de continuïteit te garanderen, zien we ons daarom verplicht maatregelen te nemen”, klinkt het. “Wij willen een gezonde, onafhankelijke organisatie blijven en de toekomst van de meer dan 350 werknemers garanderen”, zegt HR-directeur Paul Corluy. De directie maakte haar intentie tot 24 ontslagen vrijdagochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend.

Volgens perswoordvoerder Ilse Segers gaat het zowel om banen van arbeiders als bedienden. “Over hoeveel ontslagen per park het gaat, is moeilijk te zeggen. Een groot deel van onze mensen werkt immers voor Zoo Planckendael én Zoo Antwerpen. De banen die verloren gaan, zijn zowel ondersteunende functies als mensen die instaan voor de verzorging van de dieren.”

Tijdelijke werkloosheid

“Met dit voorgenomen besparingsplan hopen Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael een tegengewicht te bieden aan het maandenlange omzetverlies in coronatijd. Kosten van dierenvoeding en -verzorging bleven onverminderd doorlopen terwijl de inkomsten zo goed als volledig wegvielen. De parken vroegen de abonnees daarom om snel hun abonnement te verlengen, een oproep waar de abonnees massaal gevolg aan gaven.”

In volle coronacrisis plaatste de Zoo 75% van haar personeel op tijdelijke werkloosheid. In Antwerpen is normaal een driehonderdtal medewerkers aan de slag, in Planckendael ongeveer honderd mensen. “De zorg voor de dieren blijft gegarandeerd, maar bepaalde taken zoals onderhoud van het park en de gebouwen staan nu op een lager pitje”, zei Segers toen. “De verzorgers werken in beurtrol in teams van zeven en nemen alleen de basistaken op.”

30% van capaciteit

Gemiddeld trekken de Zoo van Antwerpen en Planckendael een miljoen bezoekers per jaar. Op topdagen zoals paasmaandag ontvangt de Zoo in Antwerpen normaal gezien 8.000 bezoekers, in Planckendael loopt dat op tot 10.000 à 12.000. Door de lockdown waren de parken sinds half maart gesloten. Sinds de heropening midden mei draaien de parken op slechts 30% van hun capaciteit. “Als gevolg van de vele restricties verbruiken de bezoekers ook aanzienlijk minder in de parken en dit terwijl de operationele- en personeelskosten niet verminderen, maar in bepaalde gevallen zelfs hoger oplopen en ook gebouwen en installaties onderhouden moeten worden.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio