Haarverlies, maar geen zin in pruik? Vlaamse kapster ontwerpt mutsen met echte lokken erin

Wat als je aan haarverlies lijdt en toch geen pruik of sjaal om het hoofd wilt dragen? Kapster Hiske Van De Wouwer (42) uit Antwerpen ontwerpt mutsen en hoedjes waarin echte lokken zijn genaaid.

dhs

Als u de vrouw met de lichtpaarse muts op de foto ziet lopen op straat, zou u niet doorhebben dat ze kaal is. Omdat er blonde haren vanonder het textiel op haar hoofd vandaan komen. In werkelijkheid zijn die lokken niet de hare. Ze komen van een andere vrouw en zijn vastgemaakt aan de binnenkant van haar muts.

© Walter Saenen

De Hairbuddy is ontworpen door Hiske Van De Wouver van kapperszaak The Pony Club in Antwerpen, die ook een eigen kledinglijn heeft. Ze wil daarmee mensen met haarverlies helpen die geen klassieke pruik willen dragen, maar ook geen doek of sjaal.

De inspiratie vond Hiske bij een vaste klant die haar moeder verloor aan kanker. “Tijdens het ziekteproces hoorde zij heel wat lotgenoten klagen over een pruik. Zo onhandig, met dat synthetische materiaal en de hardere randjes op een gevoelige hoofdhuid. Een doek of muts is een alternatief om haarverlies te verbergen, maar dat lukt niet helemaal. Als je goed kijkt, zie je het nog altijd.”

30 centimeter

Dat zette Hiske aan het denken. Wat als je écht haar aan de binnenkant van een muts, hoed of pet naait? Dat valt niet op. “Ik knip elke dag zoveel mooie lokken. Die worden normaal opgeveegd en in de vuilnisbak gegooid. Maar staarten van ten minste 30 centimeter kan ik nu recupereren voor een goed doel. Hoe magisch ook: die 30 centimeter heeft drie jaar aan iemands lichaam gehangen. Het bevat DNA en vertelt dus een persoonlijk verhaal. En het krijgt nu een tweede leven.”

Een Hairbuddy kost maximaal 170 euro en kan via de ziekteverzekering worden terugbetaald. Bij elk exemplaar steekt Hiske een boodschap van wie de staart oorspronkelijk komt. “In mijn kapperszaak maak ik mensen met haar gelukkig. Je gaat fris en mooi buiten en voelt je gelukkig. Cool dat ik nu ook mensen zonder haar gelukkig kan maken mét haar.”

MEER OVER Mode & Beauty