© Shutterstock

MAC België reageert na openhartige post van medewerkster die slachtoffer werd van racisme

De Britse met Afrikaanse roots Karla Quin~onez Leon werkte drie jaar geleden in een Brusselse winkel van cosmeticamerk MAC. Daar werd ze met racistische situaties geconfronteerd, zo beschrijft ze nu in een Instagrampost.

Toen Leon zag dat haar voormalige werkgever MAC Cosmetics een verklaring had gepost ter ondersteuning van Black Lives Matter, schrok ze zich een bult. Het bracht nare herinneringen terug aan het racisme dat ze naar eigen zeggen heeft ervaren toen ze in Brussel voor het merk werkte. Naar aanleiding van de ‘steunende’ post, pende ze na al die jaren de pijnlijk voorvallen neer.

“Het was altijd al mijn droom om voor MAC te werken. Ik wilde vooral zwarte dames helpen om de juiste make-up te vinden voor hun teint. Ik was zo naïef om te denken dat ik ging werken op een plek waar gelijkheid bestond en waar zwarte levens er echt toe doen”, schreef ze onder meer. “Maar de manier waarop ze zwarte mensen bij MAC behandelen, is walgelijk.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vrouw treedt in detail over wat ze allemaal moest slikken. “Ik werd gevraagd om klanten met Afrikaanse roots te volgen in de winkel opdat ze zeker niets zouden stelen. Mijn blanke ex-manager vertelde me dat ik te voorzichtig was met zwarte klanten. Ik moest volgens hem “niet bang zijn om wat ruwer met ze om te gaan omdat ze die pijn gewoon zijn en aankunnen”. Ik was in shock toen ik dat hoorde en huilde onderweg naar huis. Ik hield van de klanten. Ze waren aardig en ondersteunden zo mijn werk, maar mijn bazen en collega’s hielden me voor de gek.”

“Op een bepaald moment kreeg ik te horen dat ik niet eens werd aangenomen voor mijn talent of omdat ik meertalig was, maar omdat ik het de job kreeg omdat ik zwart ben, louter om zwarte klanten producten te laten kopen. Ik ben hier niet om te zeggen dat iedereen bij het bedrijf slecht is, maar dit is ook niet goed. Wees beter, doe het beter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Intussen heeft MAC van zich laten horen met een statement. “De afgelopen week hebben we bij MAC Cosmetics Belgium geluisterd en nagedacht over de pijnlijke ervaringen die op moedige wijze met ons gedeeld werden op sociale media. We willen Karla bedanken dat ze de kracht heeft gevonden om haar verhaal openbaar te maken en ons daarmee heeft uitgenodigd om deel te nemen aan dit belangrijke gesprek. We hebben aangegeven hoezeer het ons spijt van de pijn die ze voelde en misschien nog steeds voelt”, staat er.

“Wij geloven dat de eerste stap naar verandering begint met luisteren. Luisteren leidt tot leren. Alles wat we gehoord en geleerd hebben, beïnvloedt hoe wij actie zullen ondernemen nu en voor onze gezamenlijke toekomst. We hebben op @Maccosmeticbelgium dan ook aangekondigd dat wij ons actief zullen inzetten voor verandering.”

“Dit is nog maar het begin. Sommige acties zullen onmiddellijk worden uitgevoerd, andere zullen tijd vergen. Desalniettemin zullen we ervoor zorgen dat alle acties blijvend en impactvol zijn. We beloven onze verantwoordelijkheid op te nemen, wat voortbouwt op onze jarenlange inzet voor inclusiviteit en gelijkheid voor All Ages, All Races, All Genders.

NIET TE MISSEN