© BELGA

Antwerpenaar overlijdt na overdosis designerdrug: twee jaar cel gevorderd voor leverancier

Een 42-jarige Nederlander heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding door het leveren van een designerdrug. Een 20-jarige Antwerpenaar stierf na een injectie met U-47700, ook wel pink of pinky genoemd. Het openbaar ministerie (OM) vorderde twee jaar effectieve gevangenisstraf.

Op 10 maart 2017 trok Antwerpenaar T.K. met zijn familie naar hun weekendhuisje in Zeeland (Nederland). De volgende ochtend werd hij bewusteloos aangetroffen. Het slachtoffer werd nog overgebracht naar een ziekenhuis in Brugge, maar daar overleed hij enkele dagen later. Alles wees in de richting van een fatale dosis U-47700, een designerdrug die zeven tot acht keer sterker is dan morfine.

Het onderzoek wees uit dat K. klant was bij een Nederlands bedrijfje dat chemische producten online aan de man brengt. Volgens de burgerlijke partij en het OM wist Remco H. maar al te goed dat de producten als drugs geconsumeerd werden. In een bepaalde mail had K. het immers zelfs over de smaak. Na problemen met een eerdere levering was de bewuste dosis U-47700 opvallend genoeg een gratis monster uit een nieuwe batch. “Het bedrijf heeft maar één doel: mensen verleiden om roesmiddelen te kopen en daar veel geld mee verdienen”, pleitte de advocaat van de nabestaanden.

De verdediging merkte op dat de geleverde stoffen toen op zich niet strafbaar waren in België. Bovendien stond op de site en op het verzendlabel duidelijk aangegeven dat het niet voor menselijke consumptie diende. De rechters vroegen zich openlijk af met welke bedoeling H. die chemische producten dan wel doorverkocht. De man uit de streek van Utrecht kon niet zeggen voor welke wetenschappelijke experimenten de stoffen dan wel konden gebruikt worden.

Ten slotte plaatste de advocate van de beklaagde ook vraagtekens bij de precieze doodsoorzaak. Het bloedstaal werd pas na veertig uur afgenomen, waardoor andere drugs of medicatie mogelijk niet meer getraceerd kon worden. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand de dood in te brengen”, zei Remco H. zelf. De beklaagde voegde eraan toe dat hij sindsdien geen U-47700 meer verkoopt.

De rechtbank doet uitspraak op 29 juni.

(belga)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio