Fieneke serveert eerste koffies sinds lockdown: “We hebben een goede start gemaakt”

Koffie- en Theehuis Fieneke in Balen serveerde maandag de eerste koffies en ontbijten sinds de start van de lockdown. Zaakvoerder Dorien Verdonck is blij dat ze weer klanten kan ontvangen. “We kunnen er evenveel ontvangen als vroeger, omdat we nu ook buiten plaats hebben”, zegt ze.

Tommy Maes

De eerste openingsdag na tien weken lockdown ging bij Koffie- en Theehuis Fieneke vlot van start. “Het is natuurlijk even wennen met de nieuwe voorzorgsmaatregelen, maar alles verloopt goed”, vertelt zaakvoerder Dorien Verdonck. “We hebben een goede start gemaakt. Zo hebben we al veel reservaties voor deze week. Natuurlijk ben ik blij dat we eindelijk onze zaak weer kunnen openen. In de weken dat we gesloten waren, hebben we de kans benut om de zaak en het terras op te knappen. Het scheelt ook dat we zelf eigenaar zijn van het pand en dus geen huurkosten hebben.”

Net als andere horecazaken zijn er nieuwe veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo moeten klanten bij het binnenkomen hun handen ontsmetten en krijgen ze een plaats toegewezen. Betalen gebeurt liefst elektronisch. “Ook hebben we onze tafels herschikt zodat er overal voldoende afstand is”, zegt Verdonck. “Maar in totaal kunnen we evenveel klanten ontvangen als vroeger, omdat we nu ook buiten voldoende plaats hebben.”

© Tommy Maes

Gezellig ontbijten

Ook de klanten zijn blij dat ze weer een koffie kunnen drinken. Of gezellig samen kunnen ontbijten, zoals Christophe Veirmans en Ann van der Hijden. “Het is goed dat we na tien weken weer iets anders kunnen doen dan thuis zitten, werken of naar de winkel gaan”, vertelt Ann. Ook Lore Mallants en Fayruza Van Vlem genieten van hun ontbijt.

“Ik werk zelf in de horeca en zolang ik zelf niet aan de slag ben, is het goed dat ik de plaatselijke zaken al kan steunen”, zegt Fayruza. “De afgelopen weken bleven we uit voorzichtigheid vooral thuis, maar het is goed dat er eindelijk een versoepeling is.” Luc Meeus en Manuella Willekens genieten van hun eerste koffie. “Natuurlijk kunnen we ook thuis koffiedrinken, maar dat is toch niet hetzelfde. We hebben het zeker gemist”, vertellen ze.

© Tommy Maes

© Tommy Maes

© Tommy Maes