700 mensen nemen deel aan Black Lives Matter-betoging op Groenplaats

Een Black Lives Matter-betoging lokte zaterdagmiddag veel volk naar de Groenplaats in Antwerpen. Volgens de Antwerpse politie kwamen 700 personen betogen. Alles verliep rustig, de organisatoren riepen vooraf duidelijk op om afstand te bewaren van elkaar.

Enkele jongeren riepen deze week op sociale media op om zaterdag af te zakken naar de Groenplaats voor een Black Lives Matter-betoging. Zo’n 700 mensen gaven daar gehoor aan, ook al had het Antwerpse stadsbestuur eigenlijk geen toelating gegeven voor het evenement. “Volgens de huidige federale richtlijnen zijn manifestaties niet toegestaan”, vertelde Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag nog.

De Antwerpse politie gedoogde echter de opkomst, na goeie afspraken met een groep vrienden die de organisatie van het evenement naar zich hadden toegetrokken. “De jongeren die het oorspronkelijk hadden georganiseerd, durfden niet naar buiten te komen. Dat begrijp ik wel, maar wij wilden met enkele vrienden ervoor zorgen dat hier een positieve boodschap uit zou komen”, vertelt Melanie Kanyeba (33).

“Die boodschap is tegelijk heel belangrijk en duidelijk”, zegt ze. “We strijden tegen het racisme en tegen de onrechtvaardigheid. Daarom willen we onze stem laten horen. We leven in 2020, zo kan het niet meer verder. Niet alleen in België, ook in Nederland en noem maar op. Hopelijk kunnen we een soort van politieke druk zetten, dat de politici beseffen dat er verandering moet komen.”

Na een uur zat de betoging er zaterdag op, alles verliep rustig. “Twee personen die naar voren kwamen als ‘organisatoren’ van de manifestatie kregen een GAS-pv voor het organiseren van een niet-toegelaten manifestatie”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Zondag staat er ook een Black Lives Matter-betoging gepland in Antwerpen. Net zoals in Brussel, waar het stadsbestuur liet weten de betoging aan het Justitiepaleis te tolereren.

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

© jtp

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio