In het kernwinkelgebied geldt tijdelijk een regime van maximum 20 kilometer per uur.

In het kernwinkelgebied geldt tijdelijk een regime van maximum 20 kilometer per uur. © Hans Otten

Politie betrapt 88 automobilisten die sneller dan 20 km/u rijden in winkelwoonerf

De politie van de zone Neteland voerde de voorbije weken zowel snelheids- als parkeercontroles uit in het Herentalse kernwinkelgebied, dat tijdelijk tot een woonerf is omgevormd. Dat leidt tot veel boetes.

In normale omstandigheden is de hele historische binnenstad een zone 30. Maar met de heropening van de winkels vormde het Herentalse stadsbestuur het kernwinkelgebied van Zandstraat, Hofkwartier, Grote Markt en Bovenrij om tot een woonerf. Dat betekent dat voetgangers overal voorrang hebben en auto’s stapvoets moeten rijden, met een maximum van 20 kilometer per uur.

“Ons verkeersteam controleerde in het totaal 1.901 voertuigen in het Hofkwartier en de Grote Markt”, zegt commissaris Dirk Van Peer van zone Neteland. “88 bestuurders lapten er de snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur aan hun laars. De overtreders riskeren boetes tussen 53 en 207 euro. Iemand die geflitst wordt aan een hogere snelheid dan 57 kilometer per uur, wordt gedagvaard voor de rechtbank en is naast een fikse boete minstens acht dagen zijn rijbewijs kwijt.”

Wie in het centrum parkeert, mag dat tijdelijk een uur lang gratis doen, op voorwaarde dat hij daarvoor een ticketje uit de parkeerautomaat haalt. Toch schreef de politie al 281 boetes uit.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio