In de Kerkstraat buigt het fietspad naar rechts voor het verkeerslicht. Fietsers kunnen zo vlot de Carnotstraat inrijden zonder voor een rood licht te moeten staan. © Victoriano Moreno

Onderzoek om fietspaden naar rechts af te buigen voor rode lichten op 10 kruispunten

Op tien kruispunten in Antwerpen wordt onderzocht of het fietspad kan afbuigen naar rechts voor het verkeerslicht. Daardoor verliezen fietsers minder tijd aan een rood verkeerslicht.

Het Antwerpse schepencollege zette vrijdag het licht op groen voor dit onderzoek. Door het fietspad voor het verkeerslicht naar rechts te laten afbuigen, kan de fietser rechts afslaan zonder onnodig voor een rood licht te moeten staan.

Het gaat om de kruispunten: Frans Van Hombeeckstraat-Driekoningenstraat-Grotesteenweg in Berchem, Victor Govaertslaan-Wulpstrat-Rietschoorvelden in Merksem, Bordeauxstraat-Londenstraat in Antwerpen, Zaanstraat-Sint-Bernardsesteenweg in Antwerpen, Camille Huysmanslaan-Boomsesteenweg in Antwerpen, Lodewijck Van Berkenlaan-Diksmuidelaan in Berchem, Molenstraat-Bredabaan-Du Chastellei in Merksem, Oude Bareellei-Bredabaan in Merksem, Beukenlaan (aan parking van park Den Brandt en Nachtegalenpark) in Antwerpen en Julius De Geyterstraat-VII Olympiadelaan in Antwerpen.

Het stadsbestuur nam een jaar geleden al de beslissing om op negen kruispunten rechts af voor rood mogelijk te maken in Antwerpen, Berchem, Deurne, Merksem, Hoboken en Wilrijk. Het onderzoek naar rechts af door het rood loopt nog.

Uit onderzoek blijkt dat fietsers in Antwerpen vaak tot een vijfde van hun reistijd stilstaan voor het rode licht.

DE TEST