Echt Antwaarps Teater stopt ermee: “We zijn moegestreden en uitgeput”

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Ruud De Ridder en zijn vrouw Nicole Laurent kondigden vrijdag aan dat ze stoppen met het Echt Antwaarps Teater. “Het coronavirus heeft ons de nek om gedaan”, zegt Ruud De Ridder. “Het is wat het is, we moeten de pijn dragen.”

LEES OOK. Bezieler Ruud De Ridder na stopzetten Echt Aantwaarps Theater: "In één klap tien jaar ouder geworden"

Het doek valt over het toneelgezelschap van Ruud De Ridder, zijn vrouw Nicole Laurent en de rest van de ploeg. Dat meldden ze vrijdag zelf op de website van het Echt Antwaarps teater. Net voor het veertigste speelseizoen zet het theater alle activiteiten stop. De opbrengst van de verkochte tickets van mei waren niet genoeg om alle kosten te dekken. Bovendien mochten er maar weinig tickets verkocht worden door de coronamaatregelen en werden er ook amper tickets verkocht omdat het publiek afwachtte hoe het verder zou lopen.

Echt Antwaarps Teater stopt ermee: “We zijn moegestreden en uitgeput”
Foto: Victoriano Moreno

“Over onze voorstellingen op verplaatsing hebben we ook nog geen enkele zekerheid. Nicole en ikzelf zijn er het hart van in maar we zijn gedurende deze hele lockdown moe gestreden en uitgeput van het nadenken over oplossingen. We hadden, na de sluiting van onze eigen zaal, gehoopt zorgeloos onze reisvoorstellingen en onze twee reeksen in de Arenberg te kunnen blijven brengen. Corona heeft daar anders over geoordeeld. Het is met pijn in het hart dat wij afscheid van jullie moeten nemen maar het kan niet anders. Onze fut en moed is weg. We moeten er nu voor zorgen dat onze gezondheid niet verder in het gedrang komt”, schrijft Ruud De Ridder.

Hij hoopt dat mensen het bedrag van de betaalde tickets willen schenken aan het theater om alle kosten te kunnen betalen maar wie echt wil, kan zijn geld terugkrijgen. “Wij danken U van harte voor uw trouwheid als toeschouwer van het echt Antwaarps Teater en zijn er fier op dat wij U sinds 1981 al die jaren plezier hebben mogen verschaffen”, schrijft hij nog.

Depressieve periode

Omdat het zo’n zware beslissing was, heeft Ruud De Ridder weinig fut om de omstandigheden uitgebreid toe te lichten. “Ik ben er mentaal niet zo goed aan toe, dit was een depressieve periode voor mij”, legt hij uit. “Maar het is zoals het is, we moeten de pijn dragen. Ik ga dit nu eerst moeten laten rusten.”

Acteur, regisseur en toneelschrijver Ruud De Ridder (68) is bekend van populaire komedies op televisie, zoals ‘Bompa’, ‘Drie mannen onder één dak’ of ‘Chez Bompa Lawijt’. Hij speelde bij het Koninklijk Jeugdtheater van de stad Antwerpen en richtte in 1981 het Echt Antwaarps Teater (EAT) op, dat een begrip werd in Vlaanderen. In 1987 opende hij zijn eigen zaal in de Arenbergstraat, waar hij eind vorig jaar al afscheid van nam. Sinds januari speelde het gezelschap verder in de Arenbergschouwburg, waar het ook ooit begon. In totaal schreef Ruud De Ridder meer dan 140 stukken.

De komische stukken van het EAT werden onsterfelijk door hilarische titels als ‘Alarm in mijnen darm’, ‘Mijne gebuur heeft het zuur’, ‘Mijne Maat Staat Op Straat’ of bijvoorbeeld ‘De Facteur Is Ne Charmeur’. Zelf noemde Ruud De Ridder zijn voorstellingen ‘een huwelijk tussen boulevard- en volkstheater, met een heel eigen saus.’

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio