Bedrijf moet nagaan of klokkenwerpen met drones juridisch mogelijk is

Het klokkenwerpen is een jaarlijkse traditie in Mechelen. Dit jaar vindt het evenement niet plaats. Foto: Stad Mechelen

Bedrijf moet nagaan of klokkenwerpen met drones juridisch mogelijk is

Print
Mechelen -

Een bedrijf moet voor de stad Mechelen nagaan of het juridisch mogelijk is om drones in te zetten bij het klokkenwerpen. Dat dient daarvoor een dossier in bij de bevoegde overheidsdienst.

Het klokkenwerpen begin september is in beiaardstad Mechelen al decennia een traditie. Maar het mechanisme om de klokken vanuit de Sint-Romboutstoren naar beneden te laten glijden, hapert veel. Daarom rees eerder al het idee om drones in te zetten. “Het klokkenwerpen met drones is technisch mogelijk, maar juridisch ligt het zeer moeilijk”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Drones inzetten voor recreatieve doeleinden is allesbehalve vanzelfsprekend. “Daarom dient een bedrijf voor de stad als testcase een technisch-juridisch dossier in bij het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart”, vertelt Siffer. De consultancyopdracht kost de stad zo’n 500 euro, maar er is geen enkele garantie op gunstig resultaat. Als het met drones niet lukt, wil de stad bekijken hoe het klokkenwerpen op de traditionele manier kan gebeuren zonder haperingen. Door de grote onzekerheid over de coronamaatregelen vindt dit jaar het evenement niet plaats.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio