Roemeense bende opgerold die reeks plofkraken pleegde

Print

Video: ATV

Turnhout / Herselt / Essen / Stabroek / Sint-Niklaas -

In het onderzoek naar meerdere plofkraken in ons land zijn vrijdag drie personen opgepakt. Dat meldt het Antwerpse parket. De Roemeense bende pleegde onder meer plofkraken in Herselt, Stabroek en Essen in oktober 2019.

De onderzoeksrechter in Turnhout schreef de opdracht uit om vrijdag verschillende huiszoekingen uit te voeren in het kader van een onderzoek naar zes plofkraken in oktober 2019. Tussen 5 en 30 oktober van vorig jaar sloeg de bende zesmaal toe op geldautomaten van BNP Paribas Fortis en Argenta. Dat was het geval in Herselt (5 oktober), een paar dagen later in Hasselt, in Aarlen (19 oktober), Stabroek (23 oktober), Essen (25 oktober) en Sint-Niklaas (31 oktober).

Het onderzoek maakt duidelijk dat er bij elke plofkraak een specifieke werkwijze werd gehanteerd. Met behulp van houten stokken en takken werden pakketjes met buskruit in de automaten tot ontploffing gebracht. De daders vluchtten nadien te voet weg, soms kilometers ver, voor ze in een wagen stapten. Ook in Duitsland en Luxemburg werd de modus operandi opgemerkt. In totaal is er voor minstens 700.000 euro aan schade en buit aan de bankfilialen.

Huiszoekingen

Tijdens het verdere onderzoek konden de bende en het gebruikte voertuig getraceerd worden. Vrijdag vonden er huiszoekingen plaats in Diest en Roemenië. Daarbij arresteerden de ordediensten twee mannen van 30 en 33 jaar, en een 31-jarige vrouw. Ze bezitten allen de Roemeense nationaliteit. In Diest werd een Mercedes GLC in beslag genomen, de vierde verdachte staat internationaal geseind. De verdachten riskeren gevangenisstraffen van twintig tot dertig jaar.

Er wordt de overlevering van de man die in Roemenië is opgepakt. De politie verhoorde de andere man en de vrouw, die in Diest waren opgepakt. De onderzoeksrechter besliste de man aan te houden, hij verschijnt dinsdag voor de raadkamer. De vrouw is niet voorgeleid.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio