Archieffoto © Brecht Van Maele

Parket opent onderzoek naar racistische opmerkingen aan het adres van nieuwe woordvoerster Open Vld

Het Antwerpse parket opent een onderzoek naar racistische opmerkingen aan het adres van Zelfa Madhloum, de nieuwe woordvoerster van Open Vld. Zij kreeg vorige week bij haar aanstelling meteen heel wat racistische commentaren over zich.

Van “echte landverraders die blauwe, ze zouden beter hun naam in open bruin veranderen” over “strontwijf” tot “dit soort moet buiten”: zo’n commentaren kreeg Zelfa Madhloum (29) uit Puurs-Sint-Amands vorige week naar haar hoofd geslingerd nadat ze werd aangesteld als nieuwe woordvoerder van de nieuwe partijvoorzitter Egbert Lachaert.

Ze vertelde gechoqueerd te zijn, maar diende geen klacht in. Het Antwerpse parket communiceerde donderdag dat het zelf initiatief neemt en ambtshalve een onderzoek opent naar de verschillende racistische opmerkingen op nieuwssites en op sociale media.

“We gaan in eerste instantie de berichten verzamelen om alles in kaart te brengen”, aldus parketwoordvoerder Kristof Aerts. “We willen duidelijk maken dat racistische commentaren niet getolereerd kunnen worden. De strijd tegen racisme is een prioriteit.”

Hard ontwaken

Madhloum zelf is tevreden dat justitie haar werk doet. “Ik laat me niet snel uit mijn lood slaan en koos bewust niet voor een slachtofferrol. Dat neemt niet weg dat ik mij met elke vezel tegen elk onrecht en racisme zal verzetten. Die strijd is een strijd van ons allemaal”, vertelt ze donderdag. “Het was een hard ontwaken: racisme slaat je echt in het gezicht.”

Ook Egbert Lachaert, de nieuwe voorzitter van Open Vld, reageerde donderdag. “Als politici kweken wij een dikke huid tegen allerlei aanvallen op sociale media. In het geval van mijn persverantwoordelijke is er een grens overschreden. Onversneden racisme op sites en sociale media mogen we niet aanvaarden”, zo schreef hij op Twitter.

Vranckx

Er waren niet enkel de racistische commentaren, op social media werd ook een foto verspreid waarop Madhloum een hoofddoek draagt. “Een screenshot uit een reportage die ik had gemaakt voor Vranckx. Ik bezoek een moskee waar het dragen van een gewaad verplicht is”, legt ze uit.

“Op religieuze sites zijn vaak verplichte kledingvoorschriften van toepassing. Of je nu een Orthodoxe kerk, tempel of moskee betreedt. Alsof je Rudi Vranckx gaat beschuldigen van een extremist te zijn, omdat hij ook z’n sjaaltje draagt in het Midden-Oosten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio