Zaakvoerder Björn Janssens (rechts) begrijpt niet dat hij nog steeds geen richtdatum heeft voor een heropening van zijn sauna.

Zaakvoerder Björn Janssens (rechts) begrijpt niet dat hij nog steeds geen richtdatum heeft voor een heropening van zijn sauna. © BERT DE DEKEN

Geen groen licht voor sauna’s en wellnesscentra: “Terwijl wij veel meer met hygiëne bezig zijn dan andere sectoren”

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat sauna’s en wellnesscentra voorlopig nog niet mogen heropenen. Dat is een pijnlijke beslissing voor de sector, die het door de zeer hoge water- en energiekosten steeds moeilijker krijgt. De zaakvoerder van Aquarein in Grobbendonk begrijpt de beslissing niet.

brip

De beslissing van de Veiligheidsraad kwam bij Björn Janssens van wellnesscentrum Aquarein in Grobbendonk en al zijn collega’s in de sector hard aan. “Ik begrijp die beslissing niet”, zegt Björn. “We hebben met de federatie van wellnesscentra al vaak samengezeten en zijn tot de conclusie gekomen dat we mits maatregelen perfect zouden kunnen heropenen. Bovendien zijn wij sowieso veel meer met hygiëne bezig dan andere sectoren. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat naar de sauna gaan de immuniteit versterkt.”

Bovendien lopen de kosten ondertussen hoog op. “In tegenstelling met andere sectoren die naast de betaling van de huur of lening weinig kosten hebben toen ze moesten sluiten, stopt het bij ons nooit. Alleen de energie- en gasfactuur bedraagt maandelijks al zo’n 10.000 euro.”

Volgens de persconferentie zouden de wellnesscentra vanaf 1 juli wel weer mogen openen. “En als dat niet het geval is, denk ik dat veel zaken gewoon niet meer kúnnen openen”, denkt Janssens. “Hopelijk krijgen we snel informatie zodat we ons goed kunnen voorbereiden. Het is betreurenswaardig dat geen enkele instantie ons op de hoogte houdt. Mails blijven onbeantwoord en we moeten zelf in de krant op zoek naar antwoorden. Hopelijk blijft 1 juli de richtdatum.”

MEER OVER Coronavirus