Leo Van Sande torst De Bovenpoort, een van de creaties van zijn overleden vrouw Lisette Vleugels. © Marc Peeters

Sprookjesachtige huisjes te kijk in leegstaande winkel

In de etalage van de voormalige kledingzaak De Herdt in de Zandstraat in Herentals loopt momenteel een tentoonstelling met werk van Lisette Vleugels. De kunstenares overleed eind 2018. Weduwnaar Leo Van Sande wil met de expo een eerbetoon aan zijn overleden vrouw brengen.

Lisette Vleugels werkte vaak met snel drogende klei. In die materie boetseerde ze onder meer getrouwe replica’s van de twee bekendste stadspoorten van Herentals, de Zandpoort en de Bovenpoort. “Maar Lisette had ook een zwak voor het Nederlandse pretpark De Efteling”, zegt Leo Van Sande. “De sprookjesachtige huisjes die in De Efteling staan, heeft ze haast allemaal nagebouwd. Ik heb die collectie nu in de etalage geplaatst. Letterlijk dan, want het is niet de bedoeling om de werken van de hand te doen.”

In een tijd dat musea of galerijen bezoeken niet voor de hand ligt, kan je in de Zandstraat gewoon passeren en komen kijken als je er zin in hebt. “Een lege etalage oogt plotseling vrolijk en in dezelfde adem kunnen wij heel wat mensen mee laten genieten van haar levenswerk”, zegt Leo Van Sande. “Lisette was ook sterk in het vervaardigen van beelden in keramiek. Ze leerde de knepen van het vak in de stedelijke academie van Herentals. Ze slaagde er steeds in een soort van levensverhaal in al haar beelden te stoppen. Uitpakken met haar werk deed ze maar zelden.”

De winkel De Herdt staat momenteel te huur. Voor de tentoonstelling is voorlopig geen einddatum geprikt.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio