COLUMN
MOBILITEIT

Een vertrekpunt, een eindpunt,
een standpunt.

Stijn Wens met zijn eigen Bullitt © frederik beyens

COLUMN. Team Bullitt Hangover Antwerp

Stijn Wens (46) is grafisch ontwerper. Samen met zijn vrouw en drie kinderen woont hij in de Seefhoek. Via de blog Antwerpenize.be zet hij zich in voor een epische fietsstad. Voor Gazet van Antwerpen is hij een van onze columnisten mobiliteit.

Stijn Wens

In de zomer van 2014 nam ik met drie vrienden het vliegtuig naar Kopenhagen. Het was geen klassieke citytrip. Want in die Deense stad werd een cargofiets gemaakt waarvan ik al even droomde. Onze vliegtuigtickets waren enkelrichting, dus ieder van ons kocht zoals op voorhand was afgesproken een fiets en we fietsten op tien dagen tijd de duizend kilometer naar Antwerpen. De zon op ons gezicht en een welgekomen noordwestenwind brachten ons via Duitsland en Nederland naar huis. Het werd een onvergetelijke fietsreis.

De aankoop van die cargofiets, daar in Kopenhagen, was het begin van vele andere verhalen. Grappig, hoe fier en gelukkig ik was. Een volwassen man, in het midden van zijn leven, die met zijn nieuwe fiets kon fietsen door de Antwerpse straten. En ik, ik dacht dat ik gewoon een fiets gekocht had. Toen ik stond te wachten aan een verkeerslicht werd ik enthousiast aangesproken door een collega cargofietser. Sinds die dag ben ik lid van ‘Team Bullitt Hangover Antwerp’.

‘Bullitt’ is de merknaam van onze fietsen, en ‘Hangover’ heeft natuurlijk niets met alcohol maar alles te maken met het feit dat de leden van onze club in het Antwerpse grondgebied rondhangen. We hebben dus allemaal een cargofiets van hetzelfde merk, zo eenvoudig is het, en dat brengt ons samen. Winter en zomer, elke dinsdagavond om 20u30 spreken we af aan ‘De Vier’, het fietsknooppunt van de Posthofbrug. Onze toertjes zijn tussen de 30 en 40 km lang, en ondertussen kennen we alle mooie fietsroutes in de omstreken.

Het is verbazend hoeveel natuurschoon en mooie vergezichten je kan vinden op zo’n korte afstand van de drukke stad. Grappig ook hoe in de winter, lampen en tuinverlichting automatisch aanspringen omdat we voorbijfietsen in die rustige verkavelingen vol villa’s en fermettes, met mooie auto’s op de oprit en een lichtblauw schijnsel van de TV achter de gordijnen. Omdat we nogal laat afspreken kunnen we de routes enkel in de zomer volledig bij daglicht rijden, in de winter is een goede fietsverlichting echt noodzakelijk. Het is niet elke dinsdag met volle goesting, maar de gedachte dat ik me een paar uur later opgeladen en goedgezind zal voelen, doet me meestal toch vertrekken. Onze club heeft ondertussen 145 leden, de actieve kern bestaat uit ongeveer twintig mensen, die er samen voor zorgen dat er elke week gefietst kan worden. De afgelopen jaren deden we bovendien verschillende meerdaagse uitstapjes, we fietsten naar Parijs en we deden zelfs een gezinsverhuis met onze cargofietsen van het centrum van de stad naar Antwerpen-Noord.

De coronatijd verplichtte ons om voor de eerste keer sinds de oprichting enkele weken na elkaar over te slaan. Maar gisteren was het terug zo ver, het was een blij weerzien en het heeft echt deugd gedaan. Met die fiets uit Kopenhagen heb ik niet enkel een handig en robuust vervoersmiddel, ik kreeg er gratis een handvol Antwerpse vrienden bij! Voor mij is het sindsdien eigenlijk elke dag, de dag van de fiets!

© Lieven Jacobs

MEER OVER Column Stijn Wens

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit