In augustus starten de werken aan een tijdelijk dubbelrichtingfietspad langs het Straatsburgdok richting de haven. Daarmee wordt het huidige fietspad op het Jaagpad langs het Albertkanaal verder doorgetrokken.

In augustus starten de werken aan een tijdelijk dubbelrichtingfietspad langs het Straatsburgdok richting de haven. Daarmee wordt het huidige fietspad op het Jaagpad langs het Albertkanaal verder doorgetrokken.

Belangrijke ‘missing link’ op fietsroute tussen Schoten en de haven krijgt binnenkort tijdelijk fietspad

Een belangrijke ‘missing link’ op de fietsroute tussen Schoten en de haven wordt binnenkort weggewerkt. In augustus starten namelijk de werken aan een tijdelijk dubbelrichtingfietspad langs het Straatsburgdok richting de haven. Daarmee wordt het huidige fietspad op het Jaagpad langs het Albertkanaal verder doorgetrokken. De werken moeten tegen het einde van 2020 klaar zijn.

Elien Van Wynsberghe

De afgelopen jaren zijn er in Schoten en Merksem al verschillende ‘missing links’ op deze fietsroute weggewerkt, bijvoorbeeld door de aanleg van een tijdelijk fietspad waar er geen jaagpad is. Geen onbelangrijke ingrepen, want het Jaagpad langs het Albertkanaal is de ruggengraat van de fietsostrade die de stad en de haven met de Kempen verbindt.

Met de aanleg van een tijdelijk fietspad langs de Straatsburgdok Noordkaai zal de fietsroute binnenkort ook verder kunnen doorlopen langs het dok om via de oude spoorwegbedding door te steken naar de Groenendaallaan en de Vosseschijnstraat. Daarnaast komt er ook een fietsverbinding langs de ventweg van de Noorderlaan. Van daar kunnen fietsers dan veilig verder fietsen via de bestaande fietsroutes naar de haven of richting Ekeren.

Oude sporen uitgebroken

Het fietspad langs het Straatsburgdok zal 3 meter breed zijn en in beide richtingen kunnen worden gebruikt. Het fietspad langs de ventweg van de Noorderlaan wordt 2,5 meter breed. Daar zal ook het voetpad worden vernieuwd. Tijdens de werken worden de oude sporen onder de Noorderlaanbrug uitgebroken en krijgt de rijweg er een nieuwe asfaltlaag.

De werken vangen aan in augustus en moeten normaal gezien afgerond zijn tegen het einde van dit jaar. Ze worden gerealiseerd door de stad Antwerpen en Lantis.

Fietsverbinding tijdens Oosterweelwerken

Met deze ingrepen ontstaat er tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding een veilige fietsverbinding tussen de haven en Schoten langs het Albertkanaal richting Vosseschijnstraat en Groenendaallaan. In die omgeving wordt tijdens de Oosterweelwerken het ontbrekende noordelijke deel van de Ring gebouwd.

Eens de Oosterweelverbinding klaar is, krijgen zowel het Straatsburgdok als de Vaartkaai een nieuwe, definitieve inrichting met fietspad. Op die manier komt er een volwaardige fietsverbinding tussen Schoten en de haven.

MEER OVER Mobiliteit stad & rand