Antwerps parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticiden

Themabeeld. Foto: Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Antwerps parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticiden

Print
Antwerpen -

Het Antwerpse parket voert drie onderzoeken naar illegale pesticiden. Ook het parket van Bad Kreuzberg in Duitsland startte een onderzoek naar pesticiden die via Antwerpen werden geïmporteerd. Dat schrijft Knack woensdag.

De Europese pesticidenmarkt is volgens Knack goed voor een jaaromzet van 11 miljard euro. Naar schatting 10 procent daarvan is illegaal. De Antwerpse haven is volgens het weekblad een belangrijke toegangspoort voor (illegale) pesticiden die in Europa worden geïmporteerd. Het gros daarvan komt uit China. Omdat ze niet getest zijn, weet niemand hoe gevaarlijk illegale pesticiden zijn. Bijgevolg zijn er potentieel risico’s voor het leefmilieu, insecten én de landbouwers.

Eind april bevestigde het Antwerpse parket al dat het een onderzoek voert naar de import van illegale pesticiden via de haven van Antwerpen. Nu bevestigt parketwoordvoerder Kristof Aerts dat er nog twee andere onderzoeken lopen.

Propanil

Eén onderzoek gaat over 30 ton propanil die in 2018 door de Nationale Opsporingseenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in beslag is genomen in de Antwerpse haven. De lading was afkomstig uit India, werd geïmporteerd door een Duits bedrijf en was bestemd voor Griekenland.

Het FAVV stelde vast dat de pesticiden “niet-conform” waren. Griekenland laat immers geen import van propanil uit India toe. Aanvankelijk legde het FAVV een administratieve geldboete op aan de importeur, maar die noemde het beslag onrechtmatig en betaalde niet. Daarop maakte het FAVV in mei 2019 een pv over aan het Antwerpse parket. “Het opsporingsonderzoek loopt nog steeds. Er zijn geen personen aangehouden”, aldus Aerts.

Huiszoekingen

Ook het andere onderzoek ging in 2018 van start. Het FAVV vernam dat een 41-jarige man vanuit Roemenië op grote schaal antibiotica zou invoeren en verhandelen in Vlaanderen. De producten waren bestemd voor de landbouwsector. De Nationale Opsporingseenheid van het FAVV maakte een proces-verbaal over aan het Antwerpse parket.

“Na verder onderzoek naar de identiteit van de verdachte hebben we in de zomer van 2018 een gerechtelijk onderzoek geopend”, zegt woordvoerder Aerts. In het voorjaar van 2019 voerden speurders van de federale gerechtelijke politie Antwerpen samen met het FAVV een tiental huiszoekingen uit, voornamelijk bij vermoedelijke verdelers van de illegale pesticiden.

“Onder meer in Laakdal, Bekkevoort en Boechout nam de Nationale Opsporingseenheid van het FAVV grote hoeveelheden antibiotica, pesticiden en biociden in beslag. Alle aangetroffen producten zijn verboden in ons land. De 41-jarige verdachte N.I. werd na een huiszoeking gearresteerd maar na verhoor in vrijheid gesteld”, aldus Aerts.

Bad Kreuznach

Ook het parket van Bad Kreuznach voert sinds 2019 een onderzoek naar illegale pesticiden die via de haven van Antwerpen zijn ingevoerd. “Acht beschuldigden worden ervan verdacht in de periode 2015-2017 via een web aan bedrijven meer dan 72.000 liter pesticiden in omloop te hebben gebracht”, zegt de parketwoordvoerder aan ARD, een Duitse mediapartner van Knack.

Dat zou gebeurd zijn onder misbruik van een vergunning voor het gewasbeschermingsmiddel Bumper Super 490 EC. De werkzame stoffen kwamen uit China, werden via Antwerpen de EU binnengebracht en zouden door een Belgisch bedrijf zijn ingeklaard en verder uitgevoerd naar Polen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio