Torenverlichting met energiezuinige lampen aan Sint-Romboutskathedraal eerste keer uitgetest

Print
Mechelen -

Tegen midden juli moet de Mechelse Sint-Romboutstoren baden in ledverlichting. De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. De opstelling is dinsdagavond een eerste keer uitgetest.

Aandachtige Mechelaars hebben het zeker al opgemerkt. De sfeerverlichting van de kathedraal brandt al een tweetal weken niet meer. De oude installatie is ontmanteld en de nutswerken zijn uitgevoerd. Daarmee is de hinder in de buurt voorbij. Eind deze week is de straat hersteld. De komende weken werkt een aannemer aan de nieuwe installatie. “We hopen tegen midden juli de nieuwe sfeerverlichting feestelijk te kunnen aansteken”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken.

Aan de zuidkant van de toren, aan de zijde van de Grote Markt, is de opstelling met leds dinsdagavond een eerste keer uitgetest. De aannemer onderzocht de juiste opstelling van de armaturen. Belangrijkste opdracht is het juiste lichtbeeld te creëren en zodanig te werken dat er geen onnodige voorwerken moeten gebeuren die schade veroorzaken aan het gebouw. “Fluvius heeft een uitgebreide expertise wat betreft openbare verlichting. Daarbij wordt meestal automatisch gedacht aan de klassieke straatverlichting terwijl we ook veel ervaring hebben op het vlak van architecturale verlichting en monumentstraling”, vertelt Koen Wouters, regiomanager regio Mechelen bij Fluvius.

“Toen we van de stad Mechelen de vraag kregen om de Sint-Romboutstoren in een nieuwe belichting te steken, hebben we geen moment getwijfeld. Het maakt ons fier om samen met de stad de handen in elkaar te kunnen slaan en zo de Mechelaar hun geliefde Sint-Romboutstoren in alle pracht te zien schitteren”, legt Wouters uit.

Torenverlichting met energiezuinige lampen aan Sint-Romboutskathedraal eerste keer uitgetest
De stad en Fluvius vervangen 291 oude lampen door energiezuinige. Foto: Sven Van Haezendonck
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio