Modehuis Celine onder vuur voor kopiëren Marokkaanse slippers

Foto: Shutterstock

Mode

Modehuis Celine onder vuur voor kopiëren Marokkaanse slippers

Print

Het Franse modehuis Celine heeft voor de aankomende zomer nieuwe schoenen aan de collectie toegevoegd, maar die liggen onder vuur. Ze zijn zowaar een exacte kopie van de traditionele Marokkaanse, lederen slippers die bekend zijn als babouches.

De slippers, ontworpen door Hedi Slimane, kregen bij het modehuis ook gewoon de naam babouche mee, zijn verkrijgbaar in zwart, wit en met slangenprint voor mannen en vrouwen. De prijs? Die schommelt tussen de 520 euro en 900 euro per paar.

Modehuis Celine onder vuur voor kopiëren Marokkaanse slippers

Celine heeft zich volgens sommigen schuldig gemaakt aan culturele toe-eigening. Het verkopen van de slippers heeft de Nederlandse Boutaïna Azzabi, een producer van Marokkaanse afkomst, ertoe aangezet om de hashtag #mybaboucheisnotceline in het leven te roepen. Daarmee wil ze mensen stimuleren om foto’s te delen van hun traditionele babouches.

“Al jaren laten beroemde modehuizen zich inspireren door de Marokkaanse en Noord-Afrikaanse cultuur. Hoewel het zinvol is om inspiratie op te doen, is het oneerlijk dat de lokale bevolking, die moeite heeft om tradities levend te houden, er niets voor terugkrijgt. Geen van de opbrengsten gaat naar autochtone Marokkaanse ambachtslieden en ontwerpers. Kom op voor onze lokale ambachtslieden - laten we onze tradities niet laten stelen”, schrijft ze bij de foto van haar eigen voeten in haar ambachtelijke slippers.

View this post on Instagram

#mybaboucheisnotceline

A post shared by My Babouche My Cherbil (@mybabouchemycherbil) on

NIET TE MISSEN