Antwerpse 3D-tool Shavatar maakt het mogelijk om vanop afstand kledij op jouw maat te kopen

De e-commerce zit al jaren in de lift, en de coronacrisis geeft die evolutie nog een boost. Een boek, een cd of een microgolfoven zijn immers geen objecten die je eerst fysiek moet hebben gezien of aangeraakt vooraleer ze met vertrouwen aan te kopen, maar dat is anders voor kledij. De technologie van Shavatar moet daar verandering in brengen. Via de tool maak je een avatar in 3D aan van jezelf en zo zal je in de toekomst altijd kledij op maat kunnen bestellen. Op korte termijn zal de tool geïntegreerd worden in webshops van kledingmerken.

joro

De Europese kledingsector realiseert 13,2% van zijn omzet via e-commerce. Volgens prognoses zou dat aandeel in de komende jaren alleen maar toenemen en toen moest de coronacrisis nog toeslaan en de verkoop via het internet nog een extra stevige duw in de rug geven. Maar voor retailers is er echter een keerzijde van de medaille. Tot 70% van de online bestelde artikelen wordt teruggestuurd, vaak omdat het kledingstuk niet blijkt te passen.

3D-lichaamsvorm visualiseren

© rr

Enter Shavatar, dat zijn oorsprong kent in het baanbrekende doctoraatsonderzoek van Femke Danckaers, verbonden aan Vision Lab, een imec-onderzoeksgroep binnen het Departement Fysica van UAntwerpen. “Ik ontwikkelde een model dat het toelaat om de menselijke 3D-lichaamsvorm te voorspellen en te visualiseren op basis van een beperkt aantal parameters, met een gemiddelde foutenmarge van amper 7mm ten opzichte van de échte lichaamsvorm”, vertelt Danckaers, medeoprichtster van Shavatar, dat is voortgekomen uit de samenwerking van UAntwerpen en het Antwerpse onderzoeksinstituut imec. “De consument kan dit thuis zelf doen, een scanner is daarbij niet nodig.”

“We kwamen, in overleg met 36 spelers uit de modewereld, tot een tool die de consument de mogelijkheid geeft zijn of haar eigen ‘avatar’ te creëren”, zegt Geert Mertens, CEO van Shavatar. “Onze tool geeft vervolgens een aanbeveling van juiste maat en informatie over de ‘fit’ weer. In een volgende fase zullen we het kledingstuk in kwestie kunnen visualiseren op het lichaam van de consument. Het uiteindelijke doel is om een volledige outfit te kunnen visualiseren.”

Maatadvies voor meer dan vijftig merken

Op korte termijn zal de tool geïntegreerd worden in webshops van kledingmerken, maar de geïnteresseerde consument kan vandaag reeds terecht op www.shavatar.me om van zichzelf een avatar in 3D te laten genereren. Hij of zij krijgt dan meteen maatadvies voor meer dan vijftig merken.

Collecties optimaliseren

De Antwerpse onderzoeksinstellingen menen dat Shavatar niet enkel voor de consument van toegevoegde waarde kan zijn, maar ook voor de modesector. Die zal er immers ook heel waardevolle data over de lichaamsafmetingen van de consument kunnen uithalen. Die inzichten zullen de kledingmerken in staat stellen om hun collecties verder te optimaliseren en af te stemmen op de eigen doelgroep, menen de initiatiefnemers.

Zowel bij imec als UAntwerpen wordt met trots gereageerd op de lancering van de tool. “Shavatar is een concreet voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek zijn weg vindt naar ieder van ons”, zegt prof. Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie op UAntwerpen. “De avatar-tool zal leiden tot minder retourzendingen en dus tot minder transport, een belangrijke stap naar meer duurzaamheid. Dat kunnen we als ondernemende en duurzame universiteit alleen maar toejuichen.”

www.shavatar.me

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio