Prins Joachim (2de van links), hier tussen zijn ouders prinses Astrid en prins Lorenz, werd in Spanje betrapt toen hij de coronamaatregelen overtrad. © pn

Prins Joachim biedt excuses aan: “Ik zal de consequenties dragen”

Prins Joachim (28) heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden. De zoon van prinses Astrid en neef van koning Filip kwam dit weekend in opspraak, omdat hij een feestje in het Spaanse Córdoba bijwoonde en nadien positief testte op het coronavirus. “Ik zal de consequenties van mijn daden dragen.”

dhs

Joachim liet zondag zijn advocaat in Córdoba een persmededeling uitsturen. Die luidt letterlijk: “Ik bied mijn excuses aan voor het niet-respecteren van alle quarantainemaatregelen tijdens mijn reis. In deze moeilijke tijden wilde ik niemand beledigen. Ik heb grote spijt van mijn daden en zal de consequenties dragen. Joachim van België.”

Een lang verhaal kort. Joachim vloog vorige week zondag vanuit Brussel naar Madrid. Of hij daar een geldige reden voor had, is twijfelachtig. De vaststelling dat hij zich bij aankomst niet aan de regel hield om 14 dagen in quarantaine te gaan, is het tweede.

Om het nog erger te maken: hij werd afgelopen dinsdag in Córdoba betrapt op een privé-evenement met vermoedelijk 27 gasten. Dat is een overtreding, want bijeenkomsten van meer dan 15 personen zijn verboden in Spanje. Wat het helemaal pijnlijk maakt voor Joachim, is dat hij de volgende dag symptomen van het coronavirus vertoonde. Een test bevestigde dat hij positief is.

Uit de geschreven excuses via zijn advocaat lijkt Joachim zich enkel te verontschuldigen voor het feit dat hij direct is doorgereisd naar Andalusië. Naar het feestje verwijst hij alleszins niet expliciet.

Intussen hebben zijn ouders prinses Astrid (57) en prins Lorenz (64) zich laten testen, blijkt uit navraag van deze krant bij het koninklijk paleis. “Ze zijn negatief”, laat het Hof weten. Joachim was tijdens de lockdown, en tot aan zijn afreis naar Madrid, in zelfisolatie in het ouderlijke huis in Laken, zo had het paleis zaterdag nog verklaard. Het lijkt er dus op dat de twintiger het virus op zijn heenreis naar Spanje of daar ter plekke heeft opgelopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER