Wout van Aert vreet 320 kilometer stof: “Nu twee dagen rustig aan”

Wout van Aert stond zaterdag aan de start van de ‘Dirty Kanzelled’, een gravelrace georganiseerd door gewezen renner Laurens ten Dam. Het bleek een stevige trainingstocht op gravelroutes.

Vincent Van Genechten

Van Aert trok erop uit met ploegmaat bij Jumbo-Visma Maarten Wynants en collega-veldrijder Daan Soete. Uiteindelijk klokte het Belgische trio af op 320 kilometer.

“Het was vooral heel lang”, lachte Soete na afloop bij Het Laatste Nieuws. “Het was wel een plezante dag, een echt avontuur. Of ik veel in het wiel heb gehangen? Dat moet je aan hen vragen. Op de goeie momenten zeker, als het wind op was (lacht).”

“We hebben allemaal ons deel gedaan hoor”, aldus Van Aert. “Maar als je in het wiel zat, was het een goed moment om eens een videootje te maken. Maar we hebben dus 320 kilometer gedaan en zo veel mogelijk offroad, dat was de bedoeling. We hebben zelf een route gemaakt omdat het vandaag normaal gezien de Dirty Kanza was.”

© Instagram Maarten Wynants

Die Dirty Kanza is een gravelrace in het Amerikaanse Kansas waarbij deelnemers een parcours van 324 kilometer op gravelpaden en meer dan 3000 hoogtemeters moeten overwinnen. Deelnemers moeten zelf voor eten, drinken en reservemateriaal instaan tijdens de tocht. Maar omdat die niet doorging… “Leek het ons een mooie uitdaging om in deze periode aan zoiets mee te doen. En ja, het was plezant”, aldus Van Aert, die enkele dagen bezig was om de route uit te stippelen.

“Ideaal was ze niet, maar ik ben daar wel graag mee bezig. Je hebt ook wel wat voorbereiding nodig om je fiets in orde te maken zodat je voldoende kan meenemen. De bedoeling was dat je ook maar twee keer stopte. Dat was de helft van het plezier al. En door hiermee bezig te zijn, merk je dat je die uitdagingen mist, dus dit was wel een goeie vervanger.”

Voor Maarten Wynants was het laatste uur het lastigste. “Dan begin je echt af te tellen”, zei hij. “Omdat in je hoofd zit dat je er bijna bent. We hebben toch zo’n 80 procent gravel gedaan. Door de droogte moesten we soms door echte zandbakken, waar je bijna stilstond. Dat brak echt het ritme.”

En is dit voor herhaling vatbaar? “Niet meteen”, aldus Van Aert. “Ik ga het de eerste twee dagen toch wat rustig aan doen. Maar de originele Dirty Kanza is wel iets dat ik ooit wil doen. Voor zoiets ben ik altijd wel te vinden.”

© Instagram Maarten Wynants

© Instagram Maarten Wynants

© Instagram Maarten Wynants

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws