© AFP

Taj Mahal beschadigd door zware onweders

Een reeks zware onweersbuien waarbij vrijdag 13 mensen omkwamen in de Noord-Indiase regio Agra, heeft ook de Taj Mahal beschadigd. Dat hebben officiële bronnen zondag aangekondigd. Het gaat onder meer om de toegangsdeur naar de site en twee van de relingen.

De Taj Mahal is een van de zeven wereldwonderen en de belangrijkste toeristische attractie van India. Het monument is sinds half maart gesloten vanwege de coronavirusepidemie.

Foto’s die AFP zondag maakte, laten zien dat een deel van een reling volledig is verdwenen. “Een reling die deel uitmaakt van de oorspronkelijke structuur van het monument is beschadigd”, bevestigde Vasant Kumar Swarnkar, hoofd van de archeologische dienst van India, aan AFP.

“Een andere, recentere reling, een vals plafond in de zone waar toeristen wachten, en de voet van de hoofdingang van de site zijn ook beschadigd”, voegde hij eraan toe.

De hoofdstructuur van het mausoleum, gebouwd door Mogolheerser Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal, die in 1631 stierf, is echter intact.

Vrijdag troffen zware onweersbuien de hele regio, waarbij minstens 13 mensen omkwamen. Dit soort dodelijke onweersbuien komt relatief vaak voor tijdens het moessonseizoen in India, van juni tot oktober. Een reeks onweersbuien die vorig jaar in augustus en september toesloeg in de staat Madhya Pradesh kostte aan 150 mensen het leven.

Nu in het nieuws