Fijn weerzien in de ruimte: Amerikaanse astronauten nu aan boord van ISS

Zaterdag gelanceerd, maakt de eerste bemande Crew Dragon zich zondag op om zich aan het Internationaal Ruimtestation ISS vast te hechten. De vasthechting is voorzien om 16.29 uur Belgische tijd. Volg het hier live.

Zaterdag lanceerde een Falcon-9 draagraket van op Cape Canaveral in Florida voor het eerst een bemande missie. De Crew Dragon met aan boord de astronauten Doug Hurley en Robert Behnken waren sinds 2011 de eerste Amerikanen die van op eigen grondgebied de ruimte ingingen.

De tocht naar het ISS duurt zo’n 19 uur. De aanhechting is een kunststukje van moderne techniek. Het ISS vliegt namelijk met zo’n 27.000 kilometer per uur. De Crew Dragon vloog nog sneller, maar vertraagt stilaan om zo op een gelijkaardige snelheid te komen en trager te kunnen naderen. De volledige procedure zal in theorie geautomatiseerd verlopen, al kunnen de astronauten ook handmatig aankoppelen. Onderweg worden enkele aspecten ook manueel uitgetest. Het gaat om een testvlucht, dus SpaceX wil zeker zijn dat die zaken ook functioneren.

Beide astronauten hebben ook al manueel met het ruimtetuig gevlogen, sinds de lancering gisteravond. “Net als de simulator”, lieten ze weten. Ze hebben kijkers van de livestream ook een kleine rondleiding gegeven in het interieur van de Crew Dragon.

De capsule van SpaceX moet zich om 16.29 uur Belgische tijd automatisch aan de spacemeccano vasthechten. Indien nodig is handbesturing vanuit beide ruimteschepen mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER