Tweede keer, goede keer: lancering SpaceX Falcon 9 goed verlopen

Vanavond om 21.22 u stipt is de Amerikaanse SpaceX Falcon 9 de ruimte in gestuurd, op weg naar ruimtestation ISS. De lancering was eerder deze week uitgesteld door het slechte weer.

Een kwartiertje na de lancering kon er al een telefoontje naar de Aarde vanaf: “Het was ongelooflijk”, zei één van de astronauten. “Bedankt voor de geweldige rit.” Op het hoofdkwartier klonk enkele minuten na de lancering al gejuich. De capsule is al losgemaakt van de eerste stuwraket. Het toestel vliegt nu met zo’n 13.000 kilometer per uur naar het ISS, een snelheid die zal oplopen tot 27.000 kilometer per uur.

Het is hét luchtvaartevenement in de States sinds lang. In 2011 gingen de space shuttles met pensioen en sindsdien heeft de NASA geen Amerikaanse astronauten meer de lucht in gestuurd vanop Amerikaanse bodem. Woensdag moest de Falcon 9 opnieuw twee astronauten naar het ISS sturen, maar dat feestje ging op het laatste nippertje niét door.

Vanavond stapten Robert Behnken en Douglas Hurley - twee boezemvrienden - in de Crew Dragon. De capsule zal hen in 19 uurtjes tijd naar het ISS brengen. Het traject dat woensdag voorzien was had ervoor gezorgd dat we de raket ook vanuit België even konden zien, maar dat is alvast vanavond niet meer het geval.

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio