© Photo News

Van btw-verlaging tot sluitingsuur: steun- en veiligheidsmaatregelen voor de horeca

Het kernkabinet heeft een aantal tijdelijke steunmaatregelen uitgewerkt voor de horeca- en evenementensector. Het gaat onder meer om een btw-verlaging en verhoogde aftrekbaarheid van restaurant-, receptie- en evenementskosten. De maatregelen worden zaterdag voorgelegd aan de tien partijen die de volmachten van de regering hebben goedgekeurd.

Als alles goed gaat, kan de horecasector vanaf 8 juni terug opstarten, mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Zo zou er een verplicht sluitingsuur komen om middernacht. En zowel op café als op restaurant moeten de tafels 1,5 meter uit elkaar staan. Om op restaurant te gaan, moet je verplicht reserveren. Op café moet je ofwel reserveren ofwel je contactgegevens achterlaten. Zo kun je nadien opgespoord worden als zou blijken dat er op de avond dat je er was ook iemand was die besmet raakte. Aan de toog bestellen of aan de toog hangen, mag niet. Het personeel, met mondmasker, zal aan tafel moeten bedienen.

De horeca is uiteraard zwaar getroffen door de crisis, net als de evenementensector. Voor beide sectoren heeft de regering nu een pakket steunmaatregelen voorbereid, vaak op basis van wat de sectoren zelf hadden voorgesteld. Zo komt er een tijdelijke btw-verlaging op maaltijden, van 12 naar 6%. De btw op niet-alcoholhoudende dranken gaat van 21 naar 6%. Het is de bedoeling dat deze maatregel tot eind dit jaar loopt.

Cheque

Ook tot eind dit jaar zou er een verhoogde aftrek van restaurantkosten komen. Nu is die aftrek 69%. Dat zou dus 100% worden. Om de evenementensector te steunen, stelt de regering voor om kosten van evenementen tijdelijk voor 100% aftrekbaar te maken. Nu is dat maar voor 50%, zowel in de personenbelasting als in de vennootschapsbelasting.

De regering stelt ook voor een horecacheque in te voeren, die werkgevers kunnen kopen voor hun werknemers. Zo’n cheque van maximaal 250 euro zou fiscaal aftrekbaar zijn en alleen in de Belgische horeca kunnen worden uitgegeven.

Horeca-uitbaters die na de heropstart te maken hebben met een serieuze terugval in hun omzet, zouden aanspraak kunnen maken op overbruggingsrecht.