Stad start volgende week met verdeling mondmaskers via apotheken

Antwerpenaren kunnen binnenkort hun mondmasker gratis ophalen bij de apotheek. Foto: RR

Stad start volgende week met verdeling mondmaskers via apotheken

Print
Antwerpen -

Midden mei besliste de stad om al haar inwoners van 12 jaar en ouder een mondmasker te geven. Deze worden vanaf volgende week gefaseerd verdeeld via de Antwerpse apotheken. Gezinnen krijgen vanaf 3 juni een uitnodiging in hun bus, waarmee ze naar een apotheek in hun buurt kunnen om hun mondmasker af te halen.

Elk gezin ontvangt in de loop van de maand juni een uitnodiging in de brievenbus, waarop staat ‘haal uw mondmasker af met deze bon’. Verder bevat de brief de namen van de gezinsleden die recht hebben op een masker en een woordje uitleg. Elk gezinslid dat vermeld staat, kan vanaf dan de mondmaskers voor het hele gezin ophalen. Hij/zij neemt daarvoor uitnodiging en identiteitsbewijs mee naar een apotheek in de buurt.

Wie zelf niet in de mogelijkheid is om naar de apotheek te gaan, mag zijn uitnodiging en identiteitsbewijs meegeven met een vertrouwenspersoon.

Gefaseerde verdeling

De uitnodigingen worden verdeeld in de loop van juni, de eerste vallen op 3 juni in de bus.

Om de verdeling van de maskers veilig te laten verlopen en praktisch haalbaar te maken, worden de uitnodigingen gefaseerd gebust. Telkens een aantal straten per district per keer. Op die manier wordt vermeden dat iedereen in een bepaalde wijk op hetzelfde moment naar de apotheek gaat. De mondmaskers kunnen tot en met 15 juli opgehaald worden.

Twee modellen

Het gaat om herbruikbare stoffen comfortmaskers met een uitsparing voor een filter. Er zijn twee evenwaardige modellen, rechthoekig en ovaal, die willekeurig verdeeld worden. Beide modellen hebben een witte binnenkant en zwarte buitenkant, zodat die gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Naast het masker per gezinslid dat er recht op heeft, geeft de apotheker ook verpakkingen met 2 filters per mondmasker mee. Verder krijgt iedereen een flyer met uitleg over correct gebruik.