© Jan Van der Perre

UAntwerpen onderzoekt met camera’s ‘anderhalvemetergedrag’ op de Meir

Op de Antwerpse Meir start een proefproject om uit te zoeken of mensen afstand van elkaar houden. Het gaat om een onderzoek van UAntwerpen in samenwerking met Robovision (gespecialiseerd in Artificiële Intelligentie) en beveiligingsfirma Securitas. “Dit is absoluut geen ordehandhavingstool”, klinkt het. “We willen vooral achterhalen hoe de interactie tussen passanten de komende tijd evolueert.”

Anderhalve meter afstand houden blijft allicht nog even de standaard. Zeker op plekken zoals een drukke winkelstraat, waar veel mensen bij elkaar komen, is die regel niet altijd even gemakkelijk na te leven. “Het is ook interessant om te achterhalen of en hoe het ‘anderhalvemetergedrag’ van de mensen de komende tijd evolueert”, vertelt prof. Steven Latré (UAntwerpen/imec). “Hebben mensen in de beginfase meer aandacht voor de veilige afstand? Verslapt die focus nadien?”

© rr

Een proefproject op de Antwerpse Meir, om onder meer op die vraag een antwoord te vinden, start eind mei op. Bovenop het AI-platform van Robovision gaan camera’s dankzij artificiële intelligentie realtime in beeld brengen hoeveel afstand de mensen van elkaar houden. Wetenschappers van UAntwerpen gaan hiermee aan de slag om de resultaten om te zetten in trends. Voor de onderzoekers zullen de voorbijgangers onherkenbaar worden weergegeven, zodat er geen privacy-betwistingen ontstaan, zo verzekeren de initiatiefnemers. Het gaat dus geenszins om een ordehandhavingstool. “Wel overleggen we met andere wetenschappers die modellen maken om verspreiding van de epidemie in kaart te brengen. Dit geeft ons namelijk unieke inzichten in hoe interacties verlopen en hoe mensenstromen evolueren”, zegt professor Latré.

Het project zal in eerste instantie een maand lopen. In de toekomst kan het systeem eventueel worden uitgebreid, bijvoorbeeld om cijfers te verzamelen over hoeveel mensen tijdens het winkelen een mondmasker dragen.

Het onderzoek wordt ten volle ondersteund door de stad Antwerpen. “We moedigen onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven aan om de stad als proeftuin te gebruiken voor nieuwe technologische oplossingen voor stedelijke uitdagingen”, zegt schepen voor innovatie en digitalisering Claude Marinower (Open vld). “Deze coronacrisis stelt ons als stad duidelijk voor nieuwe uitdagingen en de technologie kan ons helpen om antwoorden te vinden.”

www.uantwerpen.be/covid-19-monitoring