Rechter doet op 5 juni uitspraak over lot van katje Lee

Op 5 juni doet de kortgedingsrechter in Antwerpen uitspraak over het lot van katje Lee. Tientallen sympathisanten stonden de Stabroekse Selena Ali (23) op te wachten. Ze had een speciaal mondmasker aan en had de - lege - koffer bij waarmee ze Lee naar België bracht.

vdaa, kma, jtp

Het FAVV dagvaarde Selena Ali eerder deze maand voor de burgerlijke rechtbank omdat ze weigerde katje Lee af te staan. Op 15 mei stelde de rechter de behandeling van de zaak met twee weken uit omdat de tegenpartijen nog geen tijd gehad hadden om zich voor te bereiden. Het FAVV (Federaal Voedsel Agentschap), dierenrechtenorganisatie GAIA en de advocaat van Selena Ali betichten elkaar onderling van het opzettelijk verspreiden van foutieve informatie.

“Die kat is een mogelijke biobom en vormt een groot risico voor de volksgezondheid. Rabiës is een dodelijk virus voor mensen waarbij het vaak tot twaalf maanden duurt voordat het zich manifesteert. Enkel een hersenbiopsie kan uitsluitsel brengen of de kat besmet is of niet, maar daarvoor moet ze dus geëuthanaseerd worden”, pleitte meester Rik Depla namens het FAVV.

Kattencafé

Selena Ali, GAIA en minister Weyts betwisten dat. “Een hersenbiopsie zal sowieso een negatief resultaat opleveren, als het dier nog in de incubatietijd zit. En dat van die twaalf maanden is onzin. Wie een beet krijgt van een risicodier, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden om dat dier tien dagen in quarantaine te zetten. Als het dan nog leeft, zal het geen rabiës hebben. Lee zou dus al lang dood zijn, moest hij besmet zijn met het virus. Maar om iedereen gerust te stellen, willen wij akkoord gaan met een quarantaine. Dat is de enige manier die honderd procent zekerheid biedt”, pleitte meester Anthony Godfroid, namens Selena Ali.

Studente Selena Ali uit Stabroek adopteerde Lee in een kattencafé in de Peruaanse stad Cuzco. Door de coronacrisis nam ze in april de laatste repatriëringsvlucht naar België, met de kat bij haar. Omdat Peru een risicoland is wat betreft rabiës of hondsdolheid, mocht dat eigenlijk niet. Lee had normaal gezien drie maanden in quarantaine moeten blijven in Peru. Hondsdolheid doodt wereldwijd jaarlijks 55.000 mensen.

LEES OOK: Wat is hondsdolheid nu precies? “Zonder snel vaccin is rabiës 100% dodelijk”

© BELGA

© Photo News

© sare

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio