Trends nog steeds licht dalend: “Combinatie van hitte en Covid-19 zal uitdaging zijn”

Het aantal gehospitaliseerde coronapatiënten is de voorbije 24 uur gedaald onder de symbolische drempel van de 1.000, tot 937 patiënten. Ook het aantal patiënten op intensieve zorg daalde onder de 200, tot 187 patiënten. Dat deelde Steven Van Gucht, de interfederale woordvoerder in de strijd tegen het coronavirus, vrijdag mee. Er vielen wel 42 overlijdens te betreuren. Er waren ook 212 nieuwe bevestigde besmettingen.

Volgens professor Steven Van Gucht zijn de belangrijkste indicatoren nog steeds erg gunstig. Twee kortetermijnindicatoren blijven stabiel. De evolutie van afwezigheden op het werk blijft nog steeds heel laag, lager dan de afgelopen twee jaar. Ook het aantal consultaties bij huisartsen voor griepsymptomen - die bij afwezigheid van een griepepidemie ook kunnen wijzen op het coronavirus - ligt stabiel, op 78 raadplegingen per 100.000 inwoners.

De laatste 24 uur zijn er opnieuw 212 nieuwe besmettingen officieel vastgesteld. Dat is wat lager dan gisteren, maar hoger dan woensdag. Toch is de trend van de afgelopen week dalend, met zo’n 3 procent minder per dag.

Er zijn ook 27 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook deze trend gaat omlaag, met zo’n 6 procent. Op dit moment liggen er nog 187 mensen op de afdeling intensieve zorgen, van wie er 90 beademd worden. Dit cijfer daalt met 4% per dag.

Er werden ook 42 nieuwe overlijdens gerapporteerd, elke dag zijn dat er gemiddeld 3% minder, deze week. Al is het laatste getal wel een lichte stijging ten opzichte van gisteren.

Of de maatregelen niet te snel versoepeld worden? Volgens Van Gucht volgen de cijfers momenteel nog het meest gunstige scenario.

Antistoffen

Steven Van Gucht bracht ook positief nieuws met een studie van Sciensano in samenwerking met het Rode Kruis. “Sinds 30 maart analyseren we bloedstalen van 1.500 donoren. Dat zijn gezonde mensen tussen de 18 en 75 jaar, die geen symptomen vertonen van het virus. Wat blijkt? In het begin had amper twee procent antistoffen, dat is half april gestegen tot 4,7%. En nu ligt dat cijfer nog steeds even hoog: we zien een mooi plateau. Dat betekent dat we het virus goed onder controle hebben gehouden. Het zal afwachten in hoeverre dit percentage verder zal stijgen omwille van de versoepelingen die zijn doorgevoerd.”

Hittegolven

Verder werd ook stilgestaan bij de droge, hete zomer die er zit aan te komen. Van Gucht waarschuwde dat de combinatie van hitte en Covid-19 een aantal uitdagingen met zich meebrengen. “In eerste instantie is het zo dat een aantal van de risicopersonen voor oververhitting dezelfde risicopersonen zijn met verhoogde kans op complicaties voor Covid-19.”

“Blijf vooral thuis, zeker tijdens warme uren van de dag. Houd ook zo veel mogelijk uw interieur koel, verlucht uw huis goed tijdens de nacht. Drink veel en regelmatig water, vermijd alcohol en caffeïne. Zoek zo veel mogelijk de koelte op. Dat kan binnen of buiten zijn. We moeten wel opletten dat we niet gaan samenscholen op dezelfde plaatsen, aan het water, in de schaduw van bomen. Dat is niet aan te raden voor de verspreiding van Covid-19”, aldus Van Gucht, die voor meer tips verwijst naar de website warmedagen.be.

De Hoge Gezondheidsraad gaat vandaag ook een advies publiceren over het correct en veilig gebruik van airconditioningsystemen.