”Een verwijzing zou een grote stap vooruit zijn”, zegt Jan Buelens, de advocaat van Guido Dirix, de vader van één van de slachtoffers (foto). © Wim Hendrix

Raadkamer doet op 25 juni uitspraak over ontploffingszaak Total

De raadkamer in Antwerpen zal zich op 25 juni uitspreken over de verwijzing van Total en vier andere bedrijven voor hun vermeende verantwoordelijkheid bij de dood van twee arbeiders, German Duran Pacheco en William van Robbroeck, na een explosie op de site van de raffinaderij aan de Scheldelaan in Antwerpen.

Tijdens de uitvoerige behandeling van de zaak heeft de arbeidsauditeur donderdagochtend de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor vijf ondernemingen gevraagd. “Zij verweren zich tegen die verwijzing”, reageerde advocaat Jan Buelens, die optreedt voor de nabestaanden van dodelijk slachtoffer German Duran Pacheco. “Ze zijn van oordeel dat er te weinig onderzoek gedaan is, nochtans hebben ze zelf ruimschoots de kans gehad om bijkomend onderzoek aan te vragen.”

Volgens de advocaten van de familie dragen de vijf verschillende bedrijven een verantwoordelijkheid. “Elk bedrijf heeft een aandeel waardoor het ongeval is kunnen gebeuren”, zegt Buelens. “Daarover is het deskundig verslag heel duidelijk. Door een gebrek aan risicoanalyse zijn menselijke fouten mogelijk gemaakt.”

De vader van German Duran Pacheco hoopt dan ook dat de raadkamer de betrokken bedrijven doorverwijst naar de correctionele rechtbank. “Een verwijzing zou een grote stap vooruit zijn”, zegt mr. Buelens. “Richting gerechtigheid. Wij zijn van mening dat de vijf bedrijven samen verwezen moeten worden.”

Een van de vermeende betrokken partijen, Team Industrial, de werkgever van de twee dodelijke slachtoffers, vroeg een opschorting aan de raadkamer. Dat zou betekenen dat ze schuldig bevonden worden maar niet voor de rechtbank moeten verschijnen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio