‘Trekkie’ Ronald P. kreeg vijftien maanden cel met uitstel. © rr

Straf met uitstel voor fatale dosis xtc op kerstavond

Een Rotterdammer is in Antwerpen veroordeeld tot vijftien maanden cel met uitstel. Op kerstavond had Ronald P. zijn boezemvriend Werner Ketels (51) in Ekeren een fatale dosis xtc toegestopt.

De 51-jarige Antwerpenaar Werner Ketels werd op kerstdag 2019 dood aangetroffen in een woning in Ekeren. De man had al langer gezondheidsproblemen – hij zat in een rolstoel – maar toch kwam zijn dood voor familie en vrienden totaal onverwacht.

Vooral de doodsoorzaak was een schok: Ketels, die nog nooit drugs had gebruikt, stierf aan de complicaties die veroorzaakt werden door het gebruik van de synthetische drug MDMA of xtc. Die drugs bleek hij gevraagd te hebben aan zijn boezemvriend Ronald P. (57). P., een Rotterdammer die net als Ketels verzot was op sciencefiction en fantasy, had de avond voordien nog kerstavond gevierd met Ketels en diens moeder. De twee vrienden hadden vooraf al afgesproken samen xtc te gebruiken. Het parket en de nabestaanden van Ketels verweten het Ronald P. dat hij de drugs voorzien had en ze met zijn vriend gebruikte, goed wetende dat Ketels gezondheidsproblemen had. Hij kampte met overgewicht en suikerziekte én slikte medicijnen zoals bloedverdunners. “En toch gaf hij hem die avond MDMA”, aldus het parket. “Hij zag dat Werner onwel werd, maar toch heeft hij niet onmiddellijk de hulpdiensten gebeld”, vulde mr. Jan De Man aan. “Dat heeft hij pas gedaan tegen de ochtend, toen het drama zich al had voltrokken.”

Het parket had vijftien maanden cel gevorderd, de rechtbank volgde die strafeis maar gaf Ronald P. een tweede kans door hem een straf met uitstel te geven. Aan de burgerlijke partijen moet P. in totaal 16.000 euro schadevergoeding betalen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio