© Shutterstock

Daar zijn de patissiers van de Queen weer: zo maak je ‘Victoria sponge cake’

“Om de Royal garden parties te vieren, delen de koninklijke patissiers graag dit recept met jullie”, staat te lezen op het officiële Instagramaccount van de Britse koningin Elizabeth II. Tijdens die zomerse tuinfeesten worden normaal gezien 27.000 kopjes thee, meer dan 20.000 sandwiches en 20.000 stukken taart geserveerd, maar tijdens de lockdown moedigen de koninklijke chefs ons aan zelf aan het bakken te slaan.

mg

De keuken van de Queen deelt wel vaker recepten met het publiek. Zo is het geen geheim meer welke cupcakes de Queen eet op haar verjaardag, of hoe een koninklijke scone wordt gemaakt. Nu delen ze het favoriete recept van Queen Victoria, de ‘Victoria Sponge cake’. Dat gebak werd speciaal naar haar vernoemd, ze at het dan ook bijna dagelijks bij haar kopje thee.

Ingrediënten voor het biscuit:

- 3 eieren

- 150 g kristalsuiker

- 150 g ongezouten boter

- 150 g gezeefde zelfrijzende bloem

- 1/2 el vanille-extract

- 100 g aardbei of frambozenjam

Ingrediënten voor de botercrème:

- 150 g ongezouten boter op kamertemperatuur

- 220 g gezeefde poedersuiker

- 1/3 vanillestok of vanille-extract

Bereidingswijze biscuit:

- Verwarm de oven op 180° C

- Vet twee bakvormen (diameter van 20 centimeter) in (als je maar één bakvorm hebt, kan je de biscuits bakken en in twee snijden)

- Klop het kristalsuiker, vanille-extract en ongezouten boter op tot een licht geheel

- Klop de eieren op in een aparte kom

- Voeg de opgeklopte eieren voorzichtig toe, een beetje per keer, om te vermijden dat het mengsel schift

- Zeef de bloem en meng onder het geheel

- Verdeel het beslag over de twee bakvormen en maak glad

- Zet de bakvormen in het midden van de oven voor ongeveer 20 minuten, tot de cake goud-bruin ziet

- Om zeker te zijn dat de cake klaar is, prik erin met een metalen voorwerp (zoals een mes of vork). Als er geen beslag aanhangt, is de cake klaar

- Haal de biscuits uit de bakvorm en laat afkoelen

Bereidingswijze botercrème:

- Klop de boter op met de gezeefde poedersuiker en de zaden van de vanillestok (of vanille-extract)

Biscuit samenstellen

- Zorg ervoor dat beide biscuits volledig zijn afgekoeld voor je de jam op de cake smeert

- Smeer een dikke laag botercrème op de jam (dit kan ook als eerste stap)

- Plaats de tweede cake zachtjes op het geheel

- Bestrooi met poedersuiker en serveer met een verse pot thee!

Bekijk hier de bereiding van de ‘Victoria Sponge’:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER Eten & Drinken