Elke klas een bubbel: kleuter- en lager onderwijs mag volledig open

Scholen moeten geen oplossing meer zoeken voor grote klassen: elk klas vormt een contactbubbel. Foto: Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Elke klas een bubbel: kleuter- en lager onderwijs mag volledig open

Print

Alle kleuters mogen op 2 juni terug naar school, het lager onderwijs volgt op 5 juni. Met een belangrijke versoepeling: de leerlingen zullen geen afstand moeten houden of mondmaskers moeten dragen, elke klas wordt een contactbubbel.

Nadat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijdag al de versoepeling van het onderwijs had aangekondigd, heeft nu ook premier Sophie Wilmès (MR) het licht op groen gezet na een bijeenkomst met het overlegcomité. Alle kleuters mogen vanaf dinsdag 2 juni opnieuw naar school, voor het lager onderwijs komt de heropstart er op 5 juni.

Dat zal gebeuren met twee belangrijke versoepelingen. De verplichting om in de klas voor elke leerling vier vierkante meter te voorzien, vervalt. Elke klas wordt een ‘contactbubbel’, ongeacht het aantal leerlingen, dus ook als er meer dan twintig leerlingen in een klas zitten. Op de speelplaats moeten de ‘contactbubbels’ maximaal mogelijk gerespecteerd worden.

“Voor het lager onderwijs hebben we drie schooldagen moeten inleveren”, zegt minister Weyts in een persbericht. “Maar eigenlijk winnen we dertig dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Want onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen. Het zal nu veilig én doenbaar zijn om opnieuw alle leerlingen terug naar hun vertrouwde klas te halen.”

Wel social distancing tussen leerkrachten

Bij de kleuters moeten de afstandsregels niet meer gehandhaafd worden. Leerkrachten moeten geen mondmasker dragen bij hun kleuters, maar wel bij contact met andere volwassenen. In het lageronderwijs ligt dat anders, en blijft social distancing tussen de leerkracht en leerlingen wel belangrijk. Leerkrachten dragen een mondmasker als ze zich tussen de leerlingen begeven en bij alle contacten met andere volwassenen.

“Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen”, aldus Weyts. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoetkomen.”

De versoepelingen zijn mogelijk omdat de wetenschappelijke inzichten over de risico”s voor kinderen grondig geëvolueerd zijn in de voorbije periode. Kinderen lijken veel minder getroffen door het virus en lijken ook minder besmettelijk te zijn. De experten van de GEES onderschrijven ook dat de terugkeer naar school belangrijk is voor de algemene, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. De ervaringen uit landen zoals Denemarken en Nederland sterken in de overtuiging dat we kunnen overgaan tot een ruime heropstart van de scholen.

Wat met secundair onderwijs?

Voor het Vlaamse secundair onderwijs verandert er niets meer aan de afspraken die de onderwijspartners vorige vrijdag al gemaakt hebben. Vanaf 2 juni kan het tweede en vierde middelbaar twee dagen per week heropstarten. Het eerste, derde en vijfde middelbaar zullen in juni nog enkele dagen uitgenodigd worden – met een minimum van één dag – om het schooljaar te kunnen afsluiten in hun vertrouwde klas.

De norm van vier vierkante meter ruimte per leerling in de klas blijft gelden in het secundair onderwijs. Contactbubbels tellen maximaal veertien leerlingen. In het secundair onderwijs wordt naast personeelsleden ook leerlingen sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen.