Ellenlange files op Scheldelaan in Antwerpse haven: truckers moeten aanschuiven door coronamaatregel

Print

Video: RR

Antwerpen -

De verkeerssituatie aan kaai 913 in het havengebied, waar de Noordzeeterminal van PSA ligt, is al weken verschrikkelijk. Dat melden verschillende truckers. In een filmpje is te zien hoe honderden vrachtwagens staan aan te schuiven om de terminal op te kunnen. De oorzaak: het coronavirus.

Op het twee minuten durende filmpje dat onze redactie doorgestuurd kreeg, zijn meer dan zeventig vrachtwagens te zien die allemaal staan aan te schuiven om op kaai 913 te kunnen. Truckers klagen over de gevaarlijke situatie die daardoor ontstaat op de Scheldelaan, maar ook over het economisch verlies. “Vooral tijdens de piekmomenten, wanneer er net een groot schip is aangekomen, is het rampzalig”, klinkt het. Truckers beschrijven hoe ze twee uur moeten staan wachten. “Niet normaal meer”.

PSA, de uitbater van de Noordzeeterminal, is naar eigen zeggen op de hoogte van het probleem. “Door de huidige situatie rond Covid-19 waren we jammer genoeg genoodzaakt om het aantal aanmeldingsdesks terug te schroeven van tien naar vijf”, reageert woordvoerder Pieter Hofkens. “Aan die desks moeten de chauffeurs zich aanmelden zodat ze hun parkeerplaats toegewezen kunnen krijgen. Het probleem is dat we de regels rond social distancing niet kunnen respecteren als alle desks open blijven.”

PSA werkt naar eigen zeggen aan een oplossing. “Op dit moment wordt er al doorgewerkt tijdens de schaft om de files proberen in te perken. We willen nu op korte termijn ook bekijken hoe we de capaciteit van de aanmeldingsdesks weer kunnen opschroeven. Maar we willen wel benadrukken dat deze noodzakelijke maatregel is genomen voor de veiligheid van de chauffeurs.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio