© Mia Uydens

Personeel gevangenis Turnhout houdt ‘emotionele’ staking

In de gevangenis van Turnhout ontstonden er al snel spanningen als het ging over de bezoekregeling die weer ingevoerd werd deze week. De directie zou bovendien bepaalde afspraken die gemaakt werden eerder al geschonden hebben. Het personeel vreesde dat het bezoek daardoor niet veilig zou verlopen en diende een stakingsaanzegging in. Maar dinsdag na het overleg met de directie ontstond al een spontane, ‘emotionele’ staking. “De maat is helemaal vol.”

“Tot tweemaal toe kwam de directie in een week tijd terug op gemaakte afspraken. Dat gaat dan bijvoorbeeld over dat er absoluut geen contact mag zijn tussen de bezoekers en de gedetineerden. Er staat wel plexiglas op de tafel, maar ook onder de tafel kan er tijdens het bezoek contact zijn. Ook over de compartimentering van de vleugels waren de afspraken nog altijd niet duidelijk. Het personeel begrijpt heel goed dat de bezoekregeling terug opgestart wordt en steunt dat ook, maar dan moet dat wel veilig gebeuren”, zegt ACOD-vakbondsafgevaardigde Sabine Van Gorp.

“Er werd onder andere ook afgesproken dat we zouden beginnen met een testperiode van twee bezoeken, maar de directie veranderde dat dan naar drie bezoeken. De gedetineerden werden al op de hoogte gebracht, maar de mensen die de reservaties maken niet. Zo werden zij dus voor een voldongen feit gesteld. Bovendien zou het laatste bezoek vandaag (dinsdag, red.) niet doorgaan, maar ook dat ging wel door. De maat voor het personeel is helemaal vol. Er moeten dringend duidelijke afspraken gemaakt worden, en die moeten dan ook nageleefd worden. Ze zagen geen andere optie en zijn dan na het overleg met directie overgegaan tot een emotionele actie.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio